Πως τα καναρίνια μας θα ζήσουν πολλά πολλά χρόνια;
Αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την μακροβιότητα των μικρών μας φίλων λοιπόν και καθώς γινόμαστε σοφότεροι πάνω σε ότι αφορά την διατροφή τους και την διαβίωση τους ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Η διατροφή χωρίζετε σε τρεις φάσεις μέσα στον ετήσιο κύκλο ζωής των πουλιών .
1. Ηρεμία – Χειμώνας. Ανάγκη για συντήρηση.
2. Αναπαραγωγή Αυξανόμενη ανάγκη για ζευγάρωμα, Επιπλέων παροχή βιταμινών και extra τροφή, Ζευγάρωμα, Τάϊσμα νεοσσών. Ανάπτυξη νεοσσών – Απογαλακτισμός.
3. Πτερόροια. Μικρότερη ανάγκη πρωτεϊνών, αλλά μεγαλύτερη ανάγκη αμινοξέων από την εποχή της αναπαραγωγής. Αυξημένη ανάγκη σε λιπαρά οξέα.
Ξεκινώντας σημασία έχει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε σωστή διατροφή δηλαδή όχι μόνο ποσοτική αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτική. Μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει τις θρεπτικές ουσίες στις σωστές αναλογίες. Το σύνολο των διαφόρων στοιχείων που αποτελούν την τροφή των καναρινιών, την κάνουν να θεωρείτε αρκετά προβληματική και σύνθετη. Σύμφωνα με μελέτες, έως και το 90% των ασθενειών των πτηνών συντροφιάς που κουράρουν οι κτηνίατροι πτηνών, οφείλονται σε λανθασμένη και μη ισορροπημένη διατροφή.
Περισσότερα από 40 ξεχωριστά θρεπτικά στοιχεία πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στη διατροφή των πτηνών, στις σωστές αναλογίες. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό με τα μίγματα σπόρων και τα συμπληρώματα αυγοτροφών.Οι σπόροι (εκτός εξαιρέσεων), είναι ελλιπείς σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα βασικά αμινοξέα , τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία καθώς και ορισμένες βιταμίνες.
Επίσης χάνουν ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών που περιέχουν (Ε, Β1, Β2, Νιασίνη, Β6) εξαιτίας της αποξήρανσης , της έκθεσης στον ήλιο και της μακροχρόνιας αποθήκευσης. Γνωρίζουμε πως για να διατηρηθεί ένας οργανισμός σε πλήρη και καλή υγεία, έχει ανάγκη από βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία κλπ Είναι λοιπόν εύκολο να καταλάβουμε, ότι μόνο ένα φαγητό αποκλείεται να μπορέσει να διατηρήσει την τέλεια ισορροπία ενός ζώντος οργανισμού.
Αν αποφασίσουμε να ταΐσουμε τα καναρίνια μας με την ίδια πάντοτε ποιότητα σπόρων, είναι σίγουρο πως αυτά δε θα επιβίωναν για πολύ, ούτε θα έχουν την ανάπτυξη που τους αξίζει. Για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν μακροζωία τους θα πρέπει να ρυθμίζουμε το καθημερινό τους σιτηρέσιο λαμβάνοντας υπ’ όψη το σύνολο των συστατικών που αποτελούν την τροφή, τη θερμοκρασία στην οποία είναι εκτεθειμένα τα καναρίνια μας, τη δυνατότητα που έχουν να κινούνται και το χώρο που ζούνε. Οι τροφές που είναι σε θέση να προσφέρουν ενέργεια στα καναρίνια πρέπει να περιέχουν τα εξής στοιχεία. Υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζάχαρα των φρούτων, στο σιτάρι, Πρωτεΐνες που συμπεριλαμβάνονται στα αυγά, στα δημητριακά, στα μπισκότα, στους σπόρους, Βιταμίνες που περιέχονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στους σπόρους του σταριού, Ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο) από τα θαλασσινά στο κόκαλο της σουπιάς και από το γάλα και στα παράγωγά του.
Οι σπόροι αποτελούν το 70% της διατροφής των κατοικίδιων οδικών πουλιών. Πραγματικά σπόροι είναι ελαιώδεις, παχαίνουν, προσδίδουν ενέργεια ή αντιθέτως καλμάρουν. Κάποιοι απ’ αυτούς μπορούν να δοθούν με σε αρκετή ποσότητα, ενώ άλλοι με οικονομία. Για να μάθουμε να χορηγούμε στα καναρίνια μας τους σπόρους σε σωστές αναλογίες σε σχέση με την ποιότητά τους, θα μιλήσουμε για μερικούς απ’ αυτούς. Πρέπει λοιπόν, να γνωρίσουμε καλύτερα ακόμη αυτούς που χρησιμοποιούμε καθημερινά, γιατί επιδρούν και επηρεάζουν πολύ την πέψη. Βρώμη: Είναι σπόρος που ζεσταίνει και παχαίνει, γιατί είναι πολύ πλούσιος σε υδατάνθρακες και φτωχός σε πρωτεϊνικά στοιχεία γι’ αυτό χρησιμοποιείται με οικονομία. Περιέχει πρωτεΐνες 15,4 %, λιπίδια 6,3 %, υδατάνθρακες 2,4 %. Γαϊδουράγκαθο: Προέρχεται από το φυτό γαϊδουράγκαθο και είναι πολύ ορεκτικό για τα ντόπια πουλιά, όπως η καρδερίνα. Είναι χρήσιμο στα καναρίνια διότι έχει τονωτικές και καθαρκτικές ιδιότητες κι επομένως καλό είναι να υπάρχει λίγο στο καθημερινό μείγμα.
Κανναβούρι: Είναι θρεπτικός, αλλά ελαιώδης και θερμαντικός. Η υπερκατανάλωση κάνει τα πουλιά χοντρά ανήσυχα και επιθετικά. Γι’ αυτό το λόγω συνιστούμε περιορισμένη χρήση. Περιέχει πρωτεΐνες 21,4 %, λιπίδια 35,3 %, υδατάνθρακες 6,2 %. Κεχρί: Είναι σπόρος αλευρώδης και πολύ θρεπτικός. Στο μίγμα της τροφής χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα. Περιέχει πρωτεΐνες 11,9 %, λιπίδια 4,5 %, υδατάνθρακες 10,9 %. Η παρατεταμένη όμως χρήση του αδυνατίζει και ξεπυρώνει τα πουλιά. Λιναρόσπορος: Πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία λόγω των καθαρκτικών του ιδιοτήτων. Περιέχει πρωτεΐνες 21,5 %, λιπίδια 35,9 %, υδατάνθρακες 6,2 %. Χρησιμοποιείτε κυρίως της κρύες μέρες του χειμώνα μαζί με βρώμη και κανναβούρι για να θωρακίσει τα πουλιά που ζουν σε εξωτερικούς χώρους από το κρύο. Νίζερ: Το χρησιμοποιούμε σε όλα τα μίγματα. Αρέσει πολύ στα καναρίνια για την ευχάριστη γεύση του. Αν και είναι ελαφρώς διεγερτικός και παχυντικός σας συνιστούμε τη χορήγησή του και αυτό γιατί διεγείρει την αδενική λειτουργία κι ευνοεί την απόθεση των αυγών. Έχει πολύ καλή σχέση ασβεστίου / φωσφόρου. Περιέχει πρωτεΐνες 24,9 %, λιπίδια 36,2 %, υδατάνθρακες 17,5 %. Παπαρούνα: Αν και δεν έχει τις ιδιότητες της παπαρούνας από την οποία βγαίνει το όπιο, είναι το ίδιο ηρεμιστικός και σαν σπόρος πρέπει να χρησιμοποιείται με οικονομία. Προσοχή γιατί μπορεί να σταματήσει το κελάηδημα. Περίλλα: Ιδανικός για την περίοδο αλλαγής του πτερώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Περιέχει πρωτεΐνες 45,0 %, λιπίδια 4,0 %, υδατάνθρακες 38,0 %.
Ραδίκι: Πρέπει να το υπολογίζουμε για τις ευεργετικές του ιδιότητες και η συμβουλή μας είναι να προσθέτουμε μικρές δόσεις στο κοινό μείγμα των σπόρων. Ρούπσεν: Είναι σπόρος ελαιώδεις, που συνίσταται για το βάθος και τη γλυκύτητα των νότων στο κελάηδημα. Πρόσφατα ιατρικά πειράματα απεκάλυψαν ότι ο σπόρος αυτός μπορεί να βλάψει την υγεία! Κατόπιν αυτού ανησυχούμε πολύ και δε σας συνιστούμε να τον χρησιμοποιείται. Περιέχει πρωτεΐνες 20,4 %, λιπίδια 43,6 %, υδατάνθρακες 6,6 %.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, ότι είναι διαφορετικό το μενού για το μεγάλωμα και την ανάπτυξη και διαφορετικό και λιγότερο ποικίλο για το μενού για τους διαγωνισμούς τραγουδιού. Είναι αυτονόητο, ότι για να φτιάξουμε μόνοι μας τα μείγματα της τροφής, πρέπει να μελετήσουμε και να γνωρίσουμε τη θρεπτική αξία και τις επιδράσεις των διαφόρων σπόρων που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ένα τυπικό μίγμα για όλο το χρόνο πρέπει να περιέχει Κεχρί 82 %, Νίζερ 12 %, Λιναρόσπορο 3 % και Κανναβούρι 3 %. Για την περίοδο της πτερόροιας το μείγμα θα πρέπει να περιέχει Κεχρί 78 %, Νίζερ 8 %, Περίλλα 4 %, Λιναρόσπορο 3 %, Ρούπσεν 3 % και Κανναβούρι 4 %.Για την περίοδο της αναπαραγωγής προσθέτουμε χρησιμοποιούμε ένα από τα παραπάνω μίγματα προσθέτοντας αποφλοιωμένη βρώμη και ενισχύοντας τους ελαιώδης σπόρους ελάχιστα. Επιπροσθέτως δευτέρων σημασίας σπόρους μπορούμε να προσθέτουμε με μέτρο στα μείγματα μας.
Συνεχίζοντας να αναφερθούμε σε οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό ή πρασινάδα που χρησιμοποιείται για την ανθρώπινη κατανάλωση, με εξαίρεση το αβοκάντο, μπορεί να προσφερθεί στο καναρίνι σας. Τα καναρίνια με πολύ όρεξη τρώνε τα ώριμα μήλα, δαμάσκηνα, τομάτες και αγγούρια που είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, βιταμίνες και άλατα. Αυξημένης διατροφικής αξίας είναι το αντίδι και το μπρόκολο. Το χειμώνα και το φθινόπωρο είναι αναγκαίο να δίνουμε ωμό τριμμένο καρότο. Το καρότο εκτός από τις ορυκτές ουσίες και τις βιταμίνες C και Β, περιέχει και αρκετή ποσότητα καροτίνης που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Το καρότο το δίνουμε χωρίς περιορισμούς, εκτός από την πρώτη εβδομάδα της ζωής των νεοσσών. Το προσφέρουμε χοντρά τριμμένο σε χωριστή ταΐστρα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φύλλα των χορταρικών πρέπει να είναι στεγνά, επειδή βρεγμένα θα προκαλέσουν διάρροια. Πρέπει να είναι ώριμα και να μην είναι ραντισμένα με φυτοφάρμακα. Τέλος επειδή χαλάνε εύκολα (αναλόγως το είδος και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος), πρέπει τα υπολείμματα να απομακρύνονται εγκαίρως από το κλουβί.
Υπάρχουν τοξικές τροφές που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των αγαπημένων σας τραγουδιστών όπως σοκολάτα, καφές, αβοκάντο, αζαλέα, μανιτάρια, αναρριχητικά φυτά (γιασεμί, κισσός), βίκος, μοσχοκάρυδο, δάφνη, κρίνος, καπνός, πατάτες (βλαστοί), κερασί/τσέρι (δέντρο/φύλλα), γκι, νάρκισσοι και ίσως και κάποια άλλα φυτά να είναι μοιραία για τα καναρίνια σας. Προσοχή λοιπόν στις δοκιμές!
Κάθε μέρα τα πουλιά πρέπει να παίρνουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι εκτροφείς χρησιμοποιούν το τεμαχισμένο σφιχτοβρασμένο αυγό κότας ή την έτοιμη αυγοτροφή του εμπορίου ή ένα μίγμα των δύο. Κατά την εποχή της αναπαραγωγής και της πτερόρροιας τα καναρίνια έχουν ανάγκη το αυγό στη διατροφή τους. Συνήθως τα πουλιά το τρώνε με όρεξη και αδειάζουν την αυγοθήκη πλήρως. Ειδάλλως επιλέγουν μόνο τα μέρη του αυγού που αυτά προτιμούν. Σε άλλες εποχές του έτους, περίπου μισό-κουταλάκι του γλυκού ανά πουλί μέρα παρά μέρα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι το αυγό χαλά γρήγορα και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, οπότε πρέπει μετά από λίγες ώρες να αποσύρουμε τα υπολείμματα από το κλουβί.
Εκτός των παραπάνω πολύ βασικό για την υγεία των πουλιών είναι το κόκαλο σουπιάς ή τρίματα από όστρακα μαζί με ειδική άμμο για πουλιά τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο κλουβί. Βοηθούν στη χώνευση και στη λήψη της απαραίτητης για την ανάπτυξη των οστών, βιταμίνης Α.
Βιταμίνες ένα μεγάλο κεφάλαιο στην εκτροφή καναρινιών. Οι βιταμίνες μπορούν να αναμιχθούν με το νερό η με συγκεκριμένες τροφές. Ακολουθήστε τις συμβουλές και τη δοσολογία αραίωσης του κάθε προϊόντος. Η αλόγιστη χρήση μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό στους μικρούς μας φίλους. Πάντα όμως εάν τις χορηγείτε στο νερό αλλάξτε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ειδικά το καλοκαίρι.
Κάποιες ελαιώδεις βιταμίνες μπορούν να αναμιχθούν με τους σπόρους σε ποσότητα όμως που θα καταναλωθεί εντός 24ώρου. Οι βιταμίνες σε σκόνη είναι άσκοπο να αναμιχθούν με σπόρους, διότι θα πεταχτούν με τα φλούδια. Μπορούν όμως να σκορπιούνται πάνω σε φρούτα ή αυγοτροφή. Η χορήγηση των βιταμινών έχει να κάνει με την φάση της ζωής των πουλιών την εποχή και την φυσική τους κατάσταση. Η ανάγκη για βιταμίνες είναι αυξημένη σε περιόδους αναπαραγωγής, ανάπτυξης και πτερόροιας. Το ίδιο ισχύει και σε περιόδους μετά από την χορήγηση αντιβιοτικών. Οι βιταμίνες χαρακτηρίζονται, ανάλογα με τον τρόπο διάλυσης τους στον οργανισμό, σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές.
Στις λιποδιαλυτές ανήκουν οι βιταμίνες A, D, E, και Κ. Αποθηκεύονται στο λίπος του καναρινιού και χρησιμοποιούνται όποτε είναι απαραίτητο. Στις υδατοδιαλυτές ανήκουν το σύμπλεγμα Β (Β1, Β2, Β6, Β12), η Η η βιοτίνη και η χολίνη. Αυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά ο οργανισμός μετα τη λήψη τους χρησιμοποιεί όσες του είναι απαραίτητες και το υπόλοιπο το αποβάλλει με την ουρίνη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλή η χρήση των βιταμινών αλλά η υπερβολική χρήση τους δε συνεπάγεται ότι θα έχουμε απαραίτητα καλά αποτελέσματα. Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση και σε αρρώστεια, όπως είναι η καταστροφή του συκωτιού. Στις Υδατοδιαλυτές ανήκουν οι βιταμίνες C, Η, Β1, Β2, Β6, Β12.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που ίσως όσοι δεν ασχολούνται συστηματικά με την εκτροφή αγνοούν είναι η σωστή συντήρηση των τροφών που χορηγούμε στα πουλιά μας. Υγρασία + θερμοκρασία = ζύμωση. Νόμος απαράβατος στη συντήρηση τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, ισχύει και για τις τροφές των πουλιών. Εν ολίγοις λέει, πως όσο πιο υγρό είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει ανάγκη για να διατηρηθεί. Το ψυγείο είναι μια καλή θέση για να αποθηκεύσετε το καλοκαίρι την αυγοτροφή και ίσως και τους σπόρους. Αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη προνυμφών και πεταλούδων. Αν ατυχώς δείτε μερικά από αυτά τα έντομα στο δωμάτιο των σπόρων ή των πουλιών μην ανησυχήστε. Σε συνεχές ζεστό περιβάλλον όμως τα έντομα θα διαδοθούν γρήγορα. Εάν οι αριθμοί τους είναι μεγάλοι, απορρίψτε την τροφή. Γενικά πρέπει να διατηρούμε τους σπόρους φρέσκους και στεγνούς. Σημαντικό ρόλο παίζει ο έμπορος από όπου προμηθεύεστε τροφές,πρεπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας παρέχοντας μας φρέσκες και ποιοτικά σωστές τροφές. Το καθαρό πόσιμο νερό πρέπει να είναι πάντα στη διάθεση του καναρινιού. Σε ζεστό περιβάλλον ακόμα κι ένα 8ωρο χωρίς νερό, μπορεί να είναι μοιραίο. Αν το πουλί μείνει για μεγάλο διάστημα χωρίς νερό, τότε του χορηγούμε νερό με ζάχαρη, δεξτρόζη η αλατι (σε μια ποτίστρα 1-2 γραμμάρια ) και όχι σκέτο νερό, γιατί υπάρχει περίπτωση να το χάσουμε. Τους καλοκαιρινούς μήνες ένα καθημερινά μπανάκι κάνει πάντα καλό στα πουλιά γιατί τα ηρεμεί και τα βοηθάει να αποβάλουν τα νεκρά φτερά τους αρκεί να μην αφήνουμε μέσα στο κλουβί πολύ ώρα την μπανιέρα γιατί υπάρχει κίνδυνος το πουλί να πει από το βρώμικο νερό της και να προσβληθεί από μικροβιακές λοιμώξεις.
Μη χρησιμοποιείτε ανοιχτά, μεγάλα και βαθιά σκεύη, γιατί αν πέσει μέσα ένα πουλί και μετά δε μπορεί να αναρριχηθεί, παγιδεύεται και πνίγεται. Οι κλασικές ποτίστρες τύπου «σωλήνα», είναι ασφαλής τρόπος να παρασχεθεί το νερό. Πρέπει να είναι με όσο το δυνατό μικρότερη γουρνίτσα, για να μη μπορούν να πλένονται εκεί τα πουλιά, ρυπαίνοντας το νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε για την παροχή νερού στα καναρίνια τις ποτίστρες τύπου μπίλιας, όπως των χάμστερς, αλλά θα πρέπει το πουλί να μάθει πρώτα να βρίσκει σε αυτή το νερό και μετά να την αφήσουμε αποκλειστική.
Το νερό πρέπει να αντικαθίσταται καθημερινά αν είναι δυνατόν, διότι τα πουλιά το λερώνουν με τσόφλια και τροφές, καθιστώντας το επικίνδυνο για εντερικά.
Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν τους μικρούς μας φίλους σαν αναλώσιμα ταΐζοντας τους μόνο λίγους σπόρους αλλά τους φροντίζουμε και τους διατηρούμε υγιείς για να μπορούν να μας ανταμείβουν με της μελωδίες τους για πολλά χρόνια . Άλλωστε με καλές συνθήκες διαβίωσης μπορούν να ζήσουν 10 με 12 χρόνια .
|