Οι εκθέσεις καναρινιών!!
Πριν από λίγο καιρό συνομιλούσα με έναν φίλο κριτή και η κουβέντα μας οδηγήθηκε στο πρόβλημα της
αποδοχής των αποτελεσμάτων μιας έκθεσης, από τους εκτροφείς, και τα παράπονα που εκφράζουν προς όλες τις κατευθύνσεις εάν τα πουλιά τους δεν πάρουν τις βαθμολογίες που ανέμεναν ή δεν πάρουν κάποια διάκριση. Το πρόβλημα αυτό, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνον εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μάλιστα συναντάται σε όλα τα κράτη και είναι πολλές φορές μεγάλο…
Καθώς θα μπούμε σε λίγο καιρό στην προετοιμασία των εκθέσεων και ο φίλος Tierry τυγχάνει να έχει κάποια συναφή άρθρα στην ιστοσελίδα του, μου προέτρεψε να τα μεταφράσω για τους Έλληνες εκτροφείς. Αφού τα μετέφρασα, συμπλήρωσα και ορισμένα κατά την γνώμη μου θέματα, τα οποία ελπίζω να φανούν χρήσιμα σε όσους ενδιαφέρονται. Αρκετά από αυτά επισημαίνονται από τους εκπαιδευτές κριτές στους εκπαιδευόμενους, σαν σημαντικά και άξια λόγου, με την υπόδειξη να τα επισημαίνουν με την σειρά τους και αυτοί στους εκτροφείς που λαμβάνουν μέρος σε εκθέσεις καναρινιών, όταν θα γίνουν κριτές.
ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σε όλες τις εκθέσεις που έχω παρευρεθεί, πάντα έτυχε να ακούσω από εκτροφείς, που συνομιλούν μεταξύ τους, διάφορα παράπονα και πολλές αδικίες, που κατά την γνώμη τους, έγιναν στα πουλιά τους ή σε πουλιά φίλων των, από τους κριτές. Το φυσιολογικό και ανθρώπινο είναι να υπάρχουν παντού και πάντα δυσαρεστημένοι, είτε έχουν άδικο είτε κάποιες λίγες φορές να έχουν δίκαιο, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα.
Θα πρέπει πρωταρχικά να γνωρίζετε ότι η κρίση, ειδικά στα καναρίνια χρώματος, είναι δύσκολη υπόθεση και η εκτίμηση ενός μεμονωμένου καναρινιού χρειάζεται χρόνο, υπομονή και γνώση. Η δυσκολία είναι ότι, τα καναρίνια είναι ζωντανοί οργανισμοί και μικρά πλασματάκια που την στιγμή της κρίσης των δεν υπακούν δυστυχώς σε διαταγές του τύπου “κάτσε ακίνητος, σήκωσε το κεφάλι σου, μη φτερουγίζεις κ.λπ.” επιπλέον κάθε ένα ξεχωριστά έχει και τον δικό του χαρακτήρα οπότε αντιδρά και διαφορετικά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν παρουσιάζουν τον εαυτό τους πάντα όπως πρέπει, ούτως ώστε να αναδείξουν όλα τα προσόντα τους, ειδικά όταν χρειάζεται να το πράξουν την κατάλληλη εκείνη στιγμή. Υπάρχουν πουλιά που στέκονται στο καλάμι του κλουβιού επίδειξης σαν τους μεγάλους σταρ, ενώ άλλα πηδούν στις πατήθρες δεξιά-αριστερά και ορισμένες φορές πάνω-κάτω ασταμάτητα, για διάφορους λόγους κυρίως όμως επειδή είναι ανεκπαίδευτα.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειάζεται ο κριτής να έχει υπομονή και να προσπαθήσει να τα ηρεμήσει. Κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, όπου συνήθως δεν υπάρχει.Με αυτό το σύνηθες πρόβλημα ένα καναρίνι με καλά στοιχεία, που θα μπορούσε να κατακτήσει κάποια θέση ανάμεσα στα βραβευμένα πουλιά, μπορεί να μην διακριθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι στην τελική βαθμολογία λαμβάνονται υπ’ όψιν, εκτός από την μελανίνη, το λιπόχρωμο και την κατηγορία, η στάση του, η ηρεμία που επιδεικνύει κατά την κρίση, το στρωμένο και συμπαγές φτέρωμά του, η καθαριότητά του και λοιπά. Σαν παράδειγμα μπορώ να αναφέρω ότι ένα μελανινικό καναρίνι μπορεί να έχει τέλεια την μελανίνη του να έχει πολύ καλές ραβδώσεις, τέλειο λιπόχρωμο ή ακόμη να είναι καλό στην κατηγορία του έντονου του μη έντονου ή του μωσαϊκού και παρόλα αυτά να μη διακριθεί χάνοντας βαθμούς από τα υπόλοιπα σημεία της καρτέλας όπως το φτέρωμα, το σχήμα, την στάση που παίρνει κατά την ώρα της κρίσης ακόμη και από την εντύπωση. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ενώ τέτοια πουλιά, είχαν υψηλά προσόντα δεν είχαν τελικά υψηλές βαθμολογίες ικανές να τους επιφέρουν κάποια διάκριση. Έτσι λοιπόν είναι εύκολο κανείς να καταλάβει πώς ένα πουλί χαμηλότερης αξίας παίρνει την θέση ενός άλλου καλύτερου, που όμως δυστυχώς ήταν νευρικό και απροετοίμαστο την ώρα της κρίσης του.
Μην παραμελείτε ποτέ την εκπαίδευση και την προετοιμασία των πουλιών που πρόκειται να λάβουν μέρος σε μία έκθεση. Ενα καλό πουλί δεν έχει πολλές πιθανότητες για καλή διάκριση εάν είναι ανεκπαίδευτο. Για τους λόγους αυτούς, οι εκτροφείς θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν την καρτέλα βαθμολογίας των πουλιών των, έτσι ώστε να μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα για τα συγκεκριμένα πουλιά και ταυτοχρόνως να μην αγοράζουν πουλιά μόνο και μόνον από την υψηλή των βαθμολογία ή ακόμη, να είναι σε θέση να αποφασίσουν να αγοράσουν κάποια με χαμηλότερες βαθμολογίες εντοπίζοντας σε αυτά τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν.
Το φύλλο βαθμολογίας είναι σημαντικό για τον εκτροφέα, εάν αυτός βέβαια γνωρίζει να το διαβάσει και έχει τις απαιτούμενες, όχι μόνον ειδικές γνώσεις αλλά και τις γενικές περί κρίσεων οι οποίες είναι εξ’ ίσου σημαντικές. Φυσικά ο κριτής θα πρέπει να γράφει τις παρατηρήσεις του για τα θετικά ή αρνητικά του συγκεκριμένου πουλιού, αλλιώς μια σκέτη βαθμολογία δύσκολα ερμηνεύεται από τους εκτροφείς με αποτέλεσμα αυτοί συνήθως να μένουν με την απορία και το παράπονο. Καταλαβαίνετε φυσικά, πολλές φορές, πόσο δύσκολο είναι αυτό όταν ο χρόνος πιέζει.
Ενα άλλο μεγάλο και συνηθισμένο πρόβλημα κατά την ώρα της κρίσης είναι το φυσικό φώς. Για να κριθούν τα καναρίνια χρώματος σωστά είναι απαραίτητος ο φυσικός φωτισμός του σημείου που βρίσκεται ο πάγκος της κρίσης. Το φυσικό λευκό φώς είναι το μόνο που αποδίδει πίσω στο μάτι τον ακριβή χρωματισμό ενός αντικειμένου. Για να γίνει αυτό αντιληπτό φανταστείτε να φωτίζεται ένα φύλλο λευκού χαρτιού με μία κόκκινη λάμπα, το χαρτί αυτό θα παρουσιάζεται σε κόκκινη απόχρωση. Δυστυχώς οι αίθουσες που παραχωρούνται συνήθως στους συλλόγους, δεν είναι και οι πλέον κατάλληλες για την κρίση εγχρώμων καναρινιών, έτσι κάποιο καλό σημείο του πουλιού μπορεί να ξεφύγει της προσοχής του κριτή. Επιστρέφοντας, στη συνέχεια, το κλουβί πίσω στα ράφια της έκθεσης, το σημείο αυτό, κάτω από διαφορετικό, λόγω άλλης θέσης φωτισμό, ή αφού ηρεμήσει το πουλί, μπορεί να αναδειχθεί σε όσους έμπειρους εκτροφείς το παρατηρήσουν. Αρκετοί πιστεύω έμπειροι εκτροφείς θα έχουν παρατηρήσει ότι ακόμη και την επόμενη μέρα της κρίσης υπάρχουν πουλιά που παρουσιάζονται διαφορετικά καλύτερα ή χειρότερα με αποτέλεσμα το Σάββατο ή την Κυριακή κατά την διάρκεια των επισκέψεων του κοινού να υπάρχουν απορίες και παράπονα. Αν και σε γενικές γραμμές, μπορώ να παραδεχτώ, είναι ανθρώπινο να μη μπορέσει κανείς να αποδεχτεί μια ήττα ή μια αποτυχία εύκολα και ενώ ο εκτροφέας εναγωνίως ψάχνει να καταλάβει γιατί βγήκε το τάδε πουλί πρώτο ή δεύτερο και δεν βγήκε το δικό του, μην ξεχνάτε ποτέ μα ποτέ ότι αυτό είναι ένα χόμπι και η έκθεση μια γιορτή και μια ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους πολλοί εκτροφείς από διαφορετικά μέρη ενώ συγχρόνως έχουν την ευκαιρία να δουν πολλά πουλιά συγκεντρωμένα. Όπως θα έχετε προσέξει αναφέρομαι σε ΕΚΘΕΣΗ καναρινιών και όχι σε διαγωνισμό, όπως δυστυχώς έχει καταλήξει τελευταία να λέγεται, με αποτέλεσμα την πώρωση και το κυνήγι των βραβείων.
Χαλαρώστε λοιπόν όλοι όσοι παίρνετε μέρος, απολαύστε την ωραία αυτή γιορτή και σαν επίλογο σκεφθείτε ότι και οι κριτές είναι άνθρωποι και ενίοτε δικαιούνται και αυτοί να κάνουν λάθη.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Προτού παρουσιαστούν τα πουλιά σε μία έκθεση είναι ουσιαστικό να γίνουν ορισμένες ενέργειες, κάποιες παρατηρήσεις και κάποιες προετοιμασίες για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ειδικά οι νέοι εκτροφείς κατά την διαλογή θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα πουλιά τους για τυχόν ατέλειες, διότι δεν αρκεί να μεγαλώνει κανείς καλά πουλιά αλλά θα πρέπει να ξέρει και την τέχνη της προετοιμασίας και της παρουσίασής των. Σύνηθες είναι να παρουσιάζονται στις εκθέσεις πολύ καλά πουλιά αλλά να υστερούν σε βαθμολογία από άλλα υποδεέστερα που όμως έχουν προετοιμαστεί και πλυθεί επιμελώς.
Το ράμφος : πρέπει να είναι κωνικό και κοντό και το κεφάλι στρογγυλό ειδικότερα δε να μην είναι πλατύ στην κορυφή του. Να θυμάστε ότι το ράμφος είναι το στοιχείο που συμβάλλει καθοριστικά στην καλή αρμονία του κεφαλιού ενός καναρινιού
Τα πόδια : Αρκετή προσοχή πρέπει να δοθεί στα πόδια του πουλιού να μην έχουν διάφορες ανωμαλίες ή παραμορφώσεις ή λέπια έστω και μικρής έκτασης. Αρκετές φορές παρατηρείται μια μικρή ακαμψία σε κάποιο από τα δάκτυλα με αποτέλεσμα αυτό να μην αγκαλιάζει καλά και κυκλικά την πατήθρα, προσέξετε αυτό το ελάττωμα διότι είναι άσχημο και ένα καναρίνι έκθεσης χάνει βαθμούς από αυτό. Όσον αφορά τα νύχια θα πρέπει να μην λείπει κανένα, να είναι όλα του ίδιου χρώματος και να μην είναι πολύ μακριά. Εάν χρειαστεί να κοπούν, ένας καλός και λογικός υπολογισμός για το μήκος του νυχιού είναι μόλις να ξεπερνά το ένα τεταρτημόριο του νοητού κύκλου ή να είναι ίσο με αυτό. Αφού γίνουν αυτές οι επιθεωρήσεις και οι απαραίτητες ενέργειες ένα καλό πλύσιμο των ποδιών, με μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι απαραίτητο. Αφού στεγνώσουν οι πατούσες, μπορεί με την βοήθεια μιας μπατονέτας να γίνει μια επάλειψη χυμού λεμονιού το οποίο προσδίδει κάποια γυαλάδα, βοηθά λίγο στην εξάλειψη των λεπιών και επίσης δεν το αγαπούν οι ψείρες. Εάν υπάρχει δυνατότητα μπορείτε να εφαρμόσετε την κρέμα Epithol της Bogena.
Το φτέρωμα : Στον τομέα των λιποχρωμικών καναρινιών δώστε προσοχή σε τυχόν μικρά μελανινικά σημεία στο φτέρωμα ή μήπως υπάρχει κάποιο νύχι με κάποιο μαύρο σημαδάκι, αυτό είναι αιτία αποκλεισμού του πουλιού από την βαθμολογία. Το αντίστροφο ισχύει στα μελανινικά καναρίνια προσέξετε μήπως υπάρχουν λευκά σημάδια τα οποία δεν συμβαδίζουν με τα στάνταρτς, ειδικά στα μεγάλα φτερά και στα νύχια.
Η ουρά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κλειστή, μια ανοικτή ουρά είναι μειονέκτημα αρκετά υπολογίσιμο και από αυτό χάνει βαθμούς οι οποίοι μειώνονται από την βαθμολογία στην στήλη του φτερώματος. Το φτέρωμα πρέπει να είναι πλήρες και κάθε σπασμένο φτερό πρέπει να απομακρύνεται, να θυμάστε όμως ότι χρειάζεται 4-5 εβδομάδες για να αποκατασταθεί, κρύβει πολλές επίκτητες και κληρονομικές ατέλειες, και γι’αυτό η σχολαστική εξέταση του πριν από μία έκθεση επιβάλλεται.
Πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση είναι, εκτός των άλλων, ένας διαγωνισμός ομορφιάς και φτερό που λείπει ή είναι σπασμένο, ή φτέρωμα λερωμένο, τιμωρούνται με την απώλεια βαθμών, είναι λοιπόν ευνόητο ότι ακόμη και το καλύτερο πουλί μπορεί με αυτές τις απώλειες βαθμών να μην διακριθεί. Προσοχή! Ποτέ μην βγάλετε κάποιο φτερό που βρίσκεται σε ανάπτυξη διότι υπάεχει περίπτωση να ακολουθήσει μια αρκετά υπολογίσιμη αιμορραγία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό, ένα πουλί να είναι ήρεμο, κατά την διάρκεια της βαθμολογίας του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει 3-4 εβδομάδες πριν την έκθεση να μπαίνει στο κλουβί επίδειξης για να εκπαιδευτεί. Το πουλί θα πρέπει να μάθει να στέκεται υπερήφανα, αυτό μπορεί να το κάνει εάν εφαρμόσουμε την εξής μέθοδο :
Τοποθετούμε ένα κομμάτι πλέξι γκλάς ή ότι άλλο υλικό έχουμε, σε τέτοιο ύψος, ώστε όταν αυτό στέκεται στις πατήθρες, να ανασηκώνεται για να δει γύρω-γύρω. Αυτό το κάνει λόγω της περιέργειάς του και έτσι ωθείται να παίρνει την “υπερήφανη” στάση.
Αυτή η εποχή είναι και η κατάλληλη για επισκέψεις διαφόρων ατόμων και η παρατήρησή των κλουβιών εκπαίδευσης από αυτούς, έτσι ώστε να συνηθίζουν τα πουλιά στην παρουσία ξένων και να μην φοβούνται. Αρκετοί εκτροφείς εκπαιδεύουν τα πουλιά τους στην διάρκεια της προετοιμασίας, προσομοιάζοντας τον πάγκο της κρίσης. Τοποθετούν τα κλουβιά επάνω σε πάγκους τα μετακινούν σε διάφορες κατευθύνσεις και κάθονται απέναντί τους κινώντας τα χέρια τους, διακινώντας έγγραφα από δω και από εκεί, και ομιλώντας με άλλους ξένους επισκέπτες. Αυτή είναι μια καλή εκπαίδευση των πουλιών, τα οποία συνηθίζουν ώστε να μην στρεσάρονται κατά την διάρκεια της κρίσης, όπου επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Όλη αυτή η εκπαίδευση στοχεύει στην παρουσίαση ενός ήρεμου πουλιού, το οποίο είναι μια απόλαυση για όποιον απλώς το κοιτάζει ή το παρατηρεί εξονυχιστικά.
Το πτέρωμα ενός νευρικού πουλιού δεν μπορεί να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και αρκετές φορές αυτό σε συνδυασμό με την διαρκή κίνησή του, το καθιστά πολύ δύσκολο να κριθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κανόνας για τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι τα πουλιά να μην κρίνονται και να παίρνουν την υποσημείωση N.J. (No judge), κανονισμός ο οποίος σε αυστηρές κρίσεις στο εξωτερικό εφαρμόζεται.
Η ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΤΕΡΩΜΑΤΟΣ
Κατά την διάρκεια της βαθμολογίας, το φτέρωμα των πουλιών εξετάζεται σε μεγάλο βαθμό για την λαμπρότητά του, αυτό επιδρά θετικά ή αρνητικά στην βαθμολογία του παίζει δε μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση ενός τίτλου, καθώς όπως έχει αναφερθεί, τα πουλιά λαμβάνουν μέρος σε μια έκθεση ομορφιάς. Ένα πουλί χωρίς λαμπερό φτέρωμα και με ανιαρά και θαμπά χρώματα έχει μεγάλη υστέρηση όταν συγκριθεί με ένα άλλο που έχει φωτεινά και λαμπερά χρώματα. Για να επιτύχει ο εκτροφέας να εκθέσει τέτοια πουλιά πρέπει να προσέξει τα εξής :
Πρώτον και κυριότερο το χρώμα της βάσης να είναι βαθύ. Ένα έντονο (τύπου Α) πουλί που, έχει πιο έντονο χρώμα βάσης κόκκινο είτε κίτρινο, είναι περισσότερο προτιμώμενο από ένα μη έντονο (τύπου Β), του οποίου το χρώμα της βάσης είναι λιγότερο έντονο, για να μη παρεξηγηθούν τα λόγια μου, αυτό ισχύει μόνον όταν έλθει η ώρα να συγκριθούν μεταξύ των π.χ. στην διεκδίκηση ενός champion και δεν είναι ο κανόνας, ισχύει δε περισσότερο στις κρίσεις καναρινιών χρώματος. Επιπλέον στα μη έντονα πουλιά τις περισσότερες φορές η ύπαρξη της φαιομελανίνης παρεμποδίζει την λαμπρότητα του χρώματος βάσης.
Ένα βρώμικο φτέρωμα επίσης ποτέ δεν είναι θα είναι λαμπερό. Έτσι ο εκτροφέας εκτός του ότι θα πρέπει απαραίτητα να πλύνει τα εκθεσιακά πουλιά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, θα πρέπει να επικεντρωθεί και στην διατροφή τους μερικούς μήνες πριν τις εκθέσεις, χορηγώντας επιπρόσθετα βιταμίνη Ε ή φροντίζοντας να υπάρχει αυτή αυξημένη μέσω των τροφών.
Για να γίνουν αντιληπτές οι έννοιες γυαλάδα, ανιαρότητα και φωτεινότητα του πτερώματος και να κατανοηθεί καλά το πώς η ανιαρότητα γίνεται λαμπρότητα, προσέξτε το παρακάτω παράδειγμα.
Εάν βάψουμε μια επιφάνεια με ένα χρώμα ματ κόκκινο ή κίτρινο μόλις αυτό στεγνώσει δεν θα γυαλίζει. Εάν στη συνέχεια το περάσουμε ένα άχρωμο βερνίκι θα διαπιστώσουμε ότι το χρώμα αυτό έχει αποκτήσει μια ωραία γυαλάδα και φωτεινότητα. Στην ουσία καμία μεταβολή δεν έχει επέλθει στο χρώμα.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα χρώματα των πουλιών, όπου η γυαλάδα αυτή δεν οφείλεται βέβαια σε βερνίκωμα του πτερώματος αλλά στην παρουσία λιπωδών ουσιών και ελαίων πάνω σε αυτό που του προσδίδουν το ωραίο αυτό οπτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν, φυσικά προϊόντα του εμπορίου για αυτή την δουλειά που συμπληρώνουν το πλύσιμο κατά την προετοιμασία, αλλά ένα πτέρωμα που δεν είναι λαμπερό και δεν έχει ζωηρά χρώματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το άκρως αντίθετο, μόνον με την χρήση αυτών των προϊόντων.
Έχοντας το πουλί τις σχετικές προϋποθέσεις, την φωτεινότητα και λαμπρότητα του φτερώματος μπορούμε νε επιτύχουμε κατά κύριο λόγο με την διατροφή. Κατά την διάρκεια της πτερόρροιας πρέπει να προσφέρονται Βιταμίνη Ε και ελαιούχοι σπόροι που είναι πλούσιοι σε λινολεϊκό οξύ (πολύ καλός σπόρος μεταξύ άλλων είναι και ο gold of pleasure). Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό των λιπών. Η δε παρουσία της βιταμίνης Ε βοηθάει την φωτεινότητα και στιλπνότητα ενός πτερώματος να βελτιωθεί μέσω της διατροφής.
Σημειώστε ότι κατά την ανάπτυξη του πτερώματος, μερικά κύτταρα του δέρματος εκκρίνουν μια ελαιώδη ουσία η οποία θα βοηθήσει μελλοντικά στην φωτεινότητα του πτερώματος. Το ουροπήγιο (ο αδένας που βρίσκεται πάνω από την βάση της ουράς) συμβάλει επίσης στην περιποίηση του πτερώματος. Το πουλί με το ράμφος του παίρνει το έκκριμα και το επαλείφει σε όλο του το φτέρωμα, κάνοντάς το έτσι γυαλιστερό, απαλό και λίγο έως πολύ αδιάβροχο. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, πως η απόλυτη υγεία των πουλιών και μόνον αυτή εξασφαλίζει ότι όλες αυτές οι λειτουργίες θα ολοκληρωθούν και έτσι είναι πλέον εύκολα κατανοητό ότι η κατάσταση του πτερώματος είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κατάσταση της υγείας ενός πουλιού.
Είναι πολύ καλά εξακριβωμένο ότι, το μέγεθος, το σχήμα, η στρογγυλότητα, το φάρδος και λοιπά άλλα χαρακτηριστικά του πτερώματος ενός πουλιού εξαρτώνται από τους νόμους της κληρονομικότητας ενώ η ποιότητα και η κατάστασή του εξαρτώνται και επηρεάζονται από την υγεία του ίδιου του πουλιού.
Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας μη καλής κατάστασης του πτερώματος είναι η ύπαρξη ψειρών και διαφόρων παρασίτων. Αυτά επηρεάζουν κατά πολύ την καλή κατάσταση του πτερώματος, αφού εμποδίζουν την σωστή ανάπτυξή του και το καθιστούν χαμηλής ποιότητας και ανιαρό. Τα χρώματα επίσης επηρεάζονται και αυτά με αποτέλεσμα να χάνουν τον ζωηρό τόνο τους. Επίδραση έχουν οι ψείρες ακόμη και στην παραγωγή σμήγματος από το ουροπήγιο καθώς αυτή μειώνεται με όλα τα επακόλουθα. Απ' την στιγμή που όλη αυτή η κατάσταση διορθωθεί, η κατάσταση του πτερώματος καλυτερεύει και η γυαλάδα του επανέρχεται. Δυστυχώς όμως όχι σε μεγάλο βαθμό διότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και τα όποια επιθυμητά αποτελέσματα, θα μπορέσουν να φανούν με την επόμενη πτερόρροια και εφ' όσον όλα αυτά που προανέφερα γίνουν σωστά.
Σαν επίλογο λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η καλή και σωστή διατροφή, η άριστη υγεία, το καλό πλύσιμο και η σωστή προετοιμασία συντελούν στην παρουσίαση ενός σωστού και ανταγωνιστικού πτερώματος ενός πουλιού. Μην ξεχνάτε όμως ποτέ κατά τις τελευταίες ημέρες πριν από τον εγκλωβισμό μιας έκθεσης ότι, εκτός από την δική σας παρέμβαση και περιποίηση, ένα πουλί χρειάζεται τον χρόνο του για να περιποιηθεί και αυτό τον εαυτό του και να αναδείξει την γυαλάδα του πτερώματός του. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται σε 48 ώρες το λιγότερο…
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια προσωπική παρατήρηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκθέσεων και τα παράπονα από τους εκτροφείς σε αυτές.
Θα έχετε αντιληφθεί, αφού διαβάσατε τα παραπάνω, ότι το πτέρωμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας της βαθμολογίας, σε μια έκθεση, του οποίου η βαρύτητα πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τους εκτροφείς, με αποτέλεσμα να επικρίνουν εύκολα τα αποτελέσματα. Επίσης το άρθρο αυτό είναι και μια απάντηση, που δεν ισχύει πάντα βεβαίως αλλά τις περισσότερες φορές, σε όσους αναρωτιούνται γιατί το συγκεκριμένο πουλί σε μια έκθεση πήρε 91 βαθμούς και σε μια άλλη 90 ή 89 βαθμούς.
Φανταστείτε βέβαια τα καημένα τα πουλιά όταν πηγαίνουν σε παγκόσμιες εκθέσεις μετά από 10-15 ημερών ταλαιπωρία τι πτέρωμα παρουσιάζουν κατά την διάρκεια της βαθμολογίας των. Αυτά δε, θα πρέπει να αναμετρηθούν με άλλα πουλιά τα οποία οι εκτροφείς περιποιούνται, μία-δυο ημέρες πριν από τον εγκλωβισμό τους, μέσα σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με τα οποία καταφθάνουν έξω από τις εκθέσεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ στην Ελλάδα, έχουμε και καλά πουλιά και άξια να αντεπεξέλθουν σε παγκόσμιες εκθέσεις, έχουμε όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα, τον χρόνο συγκέντρωσης και μεταφοράς των που είναι καταστροφικά μεγάλος καθώς και τον τρόπο που μεταφέρονται.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η περίοδος των εκθέσεων είναι πολύ σημαντική για τούς εκτροφείς, διότι είναι περίοδος επιβράβευσης όλων των κόπων που κατέβαλλε κατά την περασμένη εκτροφική χρονιά. Είναι όμως και μια περίοδος κρίσιμη για τα πουλιά που λαμβάνουν μέρος τα οποία υπόκεινται σε μεγάλο στρες και ταλαιπωρία.
Το στρες ξεκινάει από την στιγμή της προετοιμασίας όπως εκπαίδευση, πλύσιμο, μεταφορά και συνεχίζεται αυξανόμενο στην αίθουσα της έκθεσης. Εκεί η μέχρι τότε ήσυχη ζωή τους και η καθημερινή τους ρουτίνα διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό. Βρίσκονται σε μεγάλες αίθουσες όπου ο φωτισμός και η διάρκειά του είναι διαφορετικός από αυτόν που έχουν συνηθίσει και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο κατάλληλος για αυτά ή δεν είναι αυτός που έχουν συνηθίσει. Η θερμοκρασία του χώρου επίσης δεν είναι η ίδια με αυτήν που είναι συνηθισμένα (είναι χειμώνας). Τα κλουβιά τους μετακινούνται συνεχώς δεν έχει ησυχία και γενικά είναι γι’αυτά ένα άβολο περιβάλλον. Επιπλέον ένας σημαντικός για αυτά παράγοντας υγείας αλλάζει, η διατροφή τους η οποία περιορίζεται σε σπόρους που δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι και διαφορετικού μίγματος ‘και διαφορετικής ποιότητας από αυτά που έχουν συνηθίσει. Για τον λόγο αυτόν, σαν παρένθεση, αναφέρω ότι θα πρέπει να στέλνονται πουλιά με άριστη υγεία όχι μόνον για την προφύλαξη των υπολοίπων, αλλά και για την δική τους καθώς, αν δεν έχουν άριστη υγεία δεν θα αντέξουν την όλη ταλαιπωρία και μπορεί να πεθάνουν κατά την διάρκεια της μεταφοράς ή της έκθεσης. Κατά την πενταετή μου εκπαίδευση σαν υποψήφιος κριτής έχω διαπιστώσει ότι αυτή η αιτία θνησιμότητας πουλιών στις εκθέσεις αγγίζει το 85%.
Δεν είναι εύκολο λοιπόν, για να επανέλθω στο θέμα, για τα πουλιά των εκθέσεων να παραμείνουν σε καλή κατάσταση όσο βρίσκονται εκεί. Έτσι είναι επιτακτική ανάγκη, μόλις τα πουλιά γυρίσουν από μία έκθεση να τα εξασφαλίσετε πολύ καλά συντονισμένη περιποίηση και μια άνετη κατά τις πρώτες μέρες διαμονή.
Πρώτη ενέργεια και απαραίτητη θα πρέπει να είναι η καραντίνα και η χρήση ενός καλού αποπαρασιτικού, από την στιγμή της άφιξης, για την εξόντωση τυχών παρασίτων. Το ιδανικότερο θα ήταν, τα πουλιά να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό χώρο, ήσυχο και καλά αεριζόμενο μακριά από τον χώρο εκτροφής. Τις πρώτες μέρες το μπάνιο είναι απαραίτητο.
Σαν δεύτερο βήμα, πρέπει να φροντίσετε την διατροφή, σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της καραντίνας να τρώνε τακτικά αυγοτροφή. Οι συνηθισμένοι σπόροι πρέπει να είναι ενισχυμένοι με λινάρι και περίλλα, να παίρνουν βιταμινούχα σκευάσματα και στο νερό, καλό είναι να προσθέσετε το AVI-CHOL της OROPHARMA 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό βοηθάει κατά πολύ στον μεταβολισμό και υποστηρίζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την ξαφνική αλλαγή της διατροφής, επίσης είναι πολύ καλό αποτρεπτικό της ελαφριάς πτερόρροιας σε περιόδους αυξημένου στρες. Το ιδανικότερο, για όσους θέλουν να φροντίσουν πραγματικά τα πουλιά τους, είναι να χρησιμοποιήσουν μαζί με το AVI-CHOL και βιταμίνη B-complex. Αυτά τα δύο μαζί είναι πολύ καλά αποτοξινωτικά του ήπατος. Εάν κάποιος δεν μπορεί να βρει AVI-CHOL μπορεί να χρησιμοποιήσει το B-CHOL το οποίο είναι πάλι της OROPHARMA για περιστέρια ή το GLUTAMIN της BACKS.
Παρόλα αυτά, λόγω του μεγάλου στρες που έχουν υποστεί τα πουλιά, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ελαφριά πτερόρροια. Άλλα πάλι μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ασθένειας καθώς ένας ταλαιπωρημένος οργανισμός είναι επιρρεπής να πάρει τον κατήφορο ακόμα και με μικρομολύνσεις.
Καλαμαράς Σπύρος
Κριτής καναρινιών χρώματος
Μέλος της Ενωσης των Κριτών ΕΟΟ
Μέλος του ΣΦΩΠ
αποδοχής των αποτελεσμάτων μιας έκθεσης, από τους εκτροφείς, και τα παράπονα που εκφράζουν προς όλες τις κατευθύνσεις εάν τα πουλιά τους δεν πάρουν τις βαθμολογίες που ανέμεναν ή δεν πάρουν κάποια διάκριση. Το πρόβλημα αυτό, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μόνον εδώ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μάλιστα συναντάται σε όλα τα κράτη και είναι πολλές φορές μεγάλο…
Καθώς θα μπούμε σε λίγο καιρό στην προετοιμασία των εκθέσεων και ο φίλος Tierry τυγχάνει να έχει κάποια συναφή άρθρα στην ιστοσελίδα του, μου προέτρεψε να τα μεταφράσω για τους Έλληνες εκτροφείς. Αφού τα μετέφρασα, συμπλήρωσα και ορισμένα κατά την γνώμη μου θέματα, τα οποία ελπίζω να φανούν χρήσιμα σε όσους ενδιαφέρονται. Αρκετά από αυτά επισημαίνονται από τους εκπαιδευτές κριτές στους εκπαιδευόμενους, σαν σημαντικά και άξια λόγου, με την υπόδειξη να τα επισημαίνουν με την σειρά τους και αυτοί στους εκτροφείς που λαμβάνουν μέρος σε εκθέσεις καναρινιών, όταν θα γίνουν κριτές.
ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σε όλες τις εκθέσεις που έχω παρευρεθεί, πάντα έτυχε να ακούσω από εκτροφείς, που συνομιλούν μεταξύ τους, διάφορα παράπονα και πολλές αδικίες, που κατά την γνώμη τους, έγιναν στα πουλιά τους ή σε πουλιά φίλων των, από τους κριτές. Το φυσιολογικό και ανθρώπινο είναι να υπάρχουν παντού και πάντα δυσαρεστημένοι, είτε έχουν άδικο είτε κάποιες λίγες φορές να έχουν δίκαιο, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα.
Θα πρέπει πρωταρχικά να γνωρίζετε ότι η κρίση, ειδικά στα καναρίνια χρώματος, είναι δύσκολη υπόθεση και η εκτίμηση ενός μεμονωμένου καναρινιού χρειάζεται χρόνο, υπομονή και γνώση. Η δυσκολία είναι ότι, τα καναρίνια είναι ζωντανοί οργανισμοί και μικρά πλασματάκια που την στιγμή της κρίσης των δεν υπακούν δυστυχώς σε διαταγές του τύπου “κάτσε ακίνητος, σήκωσε το κεφάλι σου, μη φτερουγίζεις κ.λπ.” επιπλέον κάθε ένα ξεχωριστά έχει και τον δικό του χαρακτήρα οπότε αντιδρά και διαφορετικά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν παρουσιάζουν τον εαυτό τους πάντα όπως πρέπει, ούτως ώστε να αναδείξουν όλα τα προσόντα τους, ειδικά όταν χρειάζεται να το πράξουν την κατάλληλη εκείνη στιγμή. Υπάρχουν πουλιά που στέκονται στο καλάμι του κλουβιού επίδειξης σαν τους μεγάλους σταρ, ενώ άλλα πηδούν στις πατήθρες δεξιά-αριστερά και ορισμένες φορές πάνω-κάτω ασταμάτητα, για διάφορους λόγους κυρίως όμως επειδή είναι ανεκπαίδευτα.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρειάζεται ο κριτής να έχει υπομονή και να προσπαθήσει να τα ηρεμήσει. Κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, όπου συνήθως δεν υπάρχει.Με αυτό το σύνηθες πρόβλημα ένα καναρίνι με καλά στοιχεία, που θα μπορούσε να κατακτήσει κάποια θέση ανάμεσα στα βραβευμένα πουλιά, μπορεί να μην διακριθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι στην τελική βαθμολογία λαμβάνονται υπ’ όψιν, εκτός από την μελανίνη, το λιπόχρωμο και την κατηγορία, η στάση του, η ηρεμία που επιδεικνύει κατά την κρίση, το στρωμένο και συμπαγές φτέρωμά του, η καθαριότητά του και λοιπά. Σαν παράδειγμα μπορώ να αναφέρω ότι ένα μελανινικό καναρίνι μπορεί να έχει τέλεια την μελανίνη του να έχει πολύ καλές ραβδώσεις, τέλειο λιπόχρωμο ή ακόμη να είναι καλό στην κατηγορία του έντονου του μη έντονου ή του μωσαϊκού και παρόλα αυτά να μη διακριθεί χάνοντας βαθμούς από τα υπόλοιπα σημεία της καρτέλας όπως το φτέρωμα, το σχήμα, την στάση που παίρνει κατά την ώρα της κρίσης ακόμη και από την εντύπωση. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ενώ τέτοια πουλιά, είχαν υψηλά προσόντα δεν είχαν τελικά υψηλές βαθμολογίες ικανές να τους επιφέρουν κάποια διάκριση. Έτσι λοιπόν είναι εύκολο κανείς να καταλάβει πώς ένα πουλί χαμηλότερης αξίας παίρνει την θέση ενός άλλου καλύτερου, που όμως δυστυχώς ήταν νευρικό και απροετοίμαστο την ώρα της κρίσης του.
Μην παραμελείτε ποτέ την εκπαίδευση και την προετοιμασία των πουλιών που πρόκειται να λάβουν μέρος σε μία έκθεση. Ενα καλό πουλί δεν έχει πολλές πιθανότητες για καλή διάκριση εάν είναι ανεκπαίδευτο. Για τους λόγους αυτούς, οι εκτροφείς θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν την καρτέλα βαθμολογίας των πουλιών των, έτσι ώστε να μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα για τα συγκεκριμένα πουλιά και ταυτοχρόνως να μην αγοράζουν πουλιά μόνο και μόνον από την υψηλή των βαθμολογία ή ακόμη, να είναι σε θέση να αποφασίσουν να αγοράσουν κάποια με χαμηλότερες βαθμολογίες εντοπίζοντας σε αυτά τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν.
Το φύλλο βαθμολογίας είναι σημαντικό για τον εκτροφέα, εάν αυτός βέβαια γνωρίζει να το διαβάσει και έχει τις απαιτούμενες, όχι μόνον ειδικές γνώσεις αλλά και τις γενικές περί κρίσεων οι οποίες είναι εξ’ ίσου σημαντικές. Φυσικά ο κριτής θα πρέπει να γράφει τις παρατηρήσεις του για τα θετικά ή αρνητικά του συγκεκριμένου πουλιού, αλλιώς μια σκέτη βαθμολογία δύσκολα ερμηνεύεται από τους εκτροφείς με αποτέλεσμα αυτοί συνήθως να μένουν με την απορία και το παράπονο. Καταλαβαίνετε φυσικά, πολλές φορές, πόσο δύσκολο είναι αυτό όταν ο χρόνος πιέζει.
Ενα άλλο μεγάλο και συνηθισμένο πρόβλημα κατά την ώρα της κρίσης είναι το φυσικό φώς. Για να κριθούν τα καναρίνια χρώματος σωστά είναι απαραίτητος ο φυσικός φωτισμός του σημείου που βρίσκεται ο πάγκος της κρίσης. Το φυσικό λευκό φώς είναι το μόνο που αποδίδει πίσω στο μάτι τον ακριβή χρωματισμό ενός αντικειμένου. Για να γίνει αυτό αντιληπτό φανταστείτε να φωτίζεται ένα φύλλο λευκού χαρτιού με μία κόκκινη λάμπα, το χαρτί αυτό θα παρουσιάζεται σε κόκκινη απόχρωση. Δυστυχώς οι αίθουσες που παραχωρούνται συνήθως στους συλλόγους, δεν είναι και οι πλέον κατάλληλες για την κρίση εγχρώμων καναρινιών, έτσι κάποιο καλό σημείο του πουλιού μπορεί να ξεφύγει της προσοχής του κριτή. Επιστρέφοντας, στη συνέχεια, το κλουβί πίσω στα ράφια της έκθεσης, το σημείο αυτό, κάτω από διαφορετικό, λόγω άλλης θέσης φωτισμό, ή αφού ηρεμήσει το πουλί, μπορεί να αναδειχθεί σε όσους έμπειρους εκτροφείς το παρατηρήσουν. Αρκετοί πιστεύω έμπειροι εκτροφείς θα έχουν παρατηρήσει ότι ακόμη και την επόμενη μέρα της κρίσης υπάρχουν πουλιά που παρουσιάζονται διαφορετικά καλύτερα ή χειρότερα με αποτέλεσμα το Σάββατο ή την Κυριακή κατά την διάρκεια των επισκέψεων του κοινού να υπάρχουν απορίες και παράπονα. Αν και σε γενικές γραμμές, μπορώ να παραδεχτώ, είναι ανθρώπινο να μη μπορέσει κανείς να αποδεχτεί μια ήττα ή μια αποτυχία εύκολα και ενώ ο εκτροφέας εναγωνίως ψάχνει να καταλάβει γιατί βγήκε το τάδε πουλί πρώτο ή δεύτερο και δεν βγήκε το δικό του, μην ξεχνάτε ποτέ μα ποτέ ότι αυτό είναι ένα χόμπι και η έκθεση μια γιορτή και μια ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους πολλοί εκτροφείς από διαφορετικά μέρη ενώ συγχρόνως έχουν την ευκαιρία να δουν πολλά πουλιά συγκεντρωμένα. Όπως θα έχετε προσέξει αναφέρομαι σε ΕΚΘΕΣΗ καναρινιών και όχι σε διαγωνισμό, όπως δυστυχώς έχει καταλήξει τελευταία να λέγεται, με αποτέλεσμα την πώρωση και το κυνήγι των βραβείων.
Χαλαρώστε λοιπόν όλοι όσοι παίρνετε μέρος, απολαύστε την ωραία αυτή γιορτή και σαν επίλογο σκεφθείτε ότι και οι κριτές είναι άνθρωποι και ενίοτε δικαιούνται και αυτοί να κάνουν λάθη.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Προτού παρουσιαστούν τα πουλιά σε μία έκθεση είναι ουσιαστικό να γίνουν ορισμένες ενέργειες, κάποιες παρατηρήσεις και κάποιες προετοιμασίες για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ειδικά οι νέοι εκτροφείς κατά την διαλογή θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα πουλιά τους για τυχόν ατέλειες, διότι δεν αρκεί να μεγαλώνει κανείς καλά πουλιά αλλά θα πρέπει να ξέρει και την τέχνη της προετοιμασίας και της παρουσίασής των. Σύνηθες είναι να παρουσιάζονται στις εκθέσεις πολύ καλά πουλιά αλλά να υστερούν σε βαθμολογία από άλλα υποδεέστερα που όμως έχουν προετοιμαστεί και πλυθεί επιμελώς.
Το ράμφος : πρέπει να είναι κωνικό και κοντό και το κεφάλι στρογγυλό ειδικότερα δε να μην είναι πλατύ στην κορυφή του. Να θυμάστε ότι το ράμφος είναι το στοιχείο που συμβάλλει καθοριστικά στην καλή αρμονία του κεφαλιού ενός καναρινιού
Τα πόδια : Αρκετή προσοχή πρέπει να δοθεί στα πόδια του πουλιού να μην έχουν διάφορες ανωμαλίες ή παραμορφώσεις ή λέπια έστω και μικρής έκτασης. Αρκετές φορές παρατηρείται μια μικρή ακαμψία σε κάποιο από τα δάκτυλα με αποτέλεσμα αυτό να μην αγκαλιάζει καλά και κυκλικά την πατήθρα, προσέξετε αυτό το ελάττωμα διότι είναι άσχημο και ένα καναρίνι έκθεσης χάνει βαθμούς από αυτό. Όσον αφορά τα νύχια θα πρέπει να μην λείπει κανένα, να είναι όλα του ίδιου χρώματος και να μην είναι πολύ μακριά. Εάν χρειαστεί να κοπούν, ένας καλός και λογικός υπολογισμός για το μήκος του νυχιού είναι μόλις να ξεπερνά το ένα τεταρτημόριο του νοητού κύκλου ή να είναι ίσο με αυτό. Αφού γίνουν αυτές οι επιθεωρήσεις και οι απαραίτητες ενέργειες ένα καλό πλύσιμο των ποδιών, με μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι απαραίτητο. Αφού στεγνώσουν οι πατούσες, μπορεί με την βοήθεια μιας μπατονέτας να γίνει μια επάλειψη χυμού λεμονιού το οποίο προσδίδει κάποια γυαλάδα, βοηθά λίγο στην εξάλειψη των λεπιών και επίσης δεν το αγαπούν οι ψείρες. Εάν υπάρχει δυνατότητα μπορείτε να εφαρμόσετε την κρέμα Epithol της Bogena.
Το φτέρωμα : Στον τομέα των λιποχρωμικών καναρινιών δώστε προσοχή σε τυχόν μικρά μελανινικά σημεία στο φτέρωμα ή μήπως υπάρχει κάποιο νύχι με κάποιο μαύρο σημαδάκι, αυτό είναι αιτία αποκλεισμού του πουλιού από την βαθμολογία. Το αντίστροφο ισχύει στα μελανινικά καναρίνια προσέξετε μήπως υπάρχουν λευκά σημάδια τα οποία δεν συμβαδίζουν με τα στάνταρτς, ειδικά στα μεγάλα φτερά και στα νύχια.
Η ουρά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κλειστή, μια ανοικτή ουρά είναι μειονέκτημα αρκετά υπολογίσιμο και από αυτό χάνει βαθμούς οι οποίοι μειώνονται από την βαθμολογία στην στήλη του φτερώματος. Το φτέρωμα πρέπει να είναι πλήρες και κάθε σπασμένο φτερό πρέπει να απομακρύνεται, να θυμάστε όμως ότι χρειάζεται 4-5 εβδομάδες για να αποκατασταθεί, κρύβει πολλές επίκτητες και κληρονομικές ατέλειες, και γι’αυτό η σχολαστική εξέταση του πριν από μία έκθεση επιβάλλεται.
Πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση είναι, εκτός των άλλων, ένας διαγωνισμός ομορφιάς και φτερό που λείπει ή είναι σπασμένο, ή φτέρωμα λερωμένο, τιμωρούνται με την απώλεια βαθμών, είναι λοιπόν ευνόητο ότι ακόμη και το καλύτερο πουλί μπορεί με αυτές τις απώλειες βαθμών να μην διακριθεί. Προσοχή! Ποτέ μην βγάλετε κάποιο φτερό που βρίσκεται σε ανάπτυξη διότι υπάεχει περίπτωση να ακολουθήσει μια αρκετά υπολογίσιμη αιμορραγία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό, ένα πουλί να είναι ήρεμο, κατά την διάρκεια της βαθμολογίας του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει 3-4 εβδομάδες πριν την έκθεση να μπαίνει στο κλουβί επίδειξης για να εκπαιδευτεί. Το πουλί θα πρέπει να μάθει να στέκεται υπερήφανα, αυτό μπορεί να το κάνει εάν εφαρμόσουμε την εξής μέθοδο :
Τοποθετούμε ένα κομμάτι πλέξι γκλάς ή ότι άλλο υλικό έχουμε, σε τέτοιο ύψος, ώστε όταν αυτό στέκεται στις πατήθρες, να ανασηκώνεται για να δει γύρω-γύρω. Αυτό το κάνει λόγω της περιέργειάς του και έτσι ωθείται να παίρνει την “υπερήφανη” στάση.
Αυτή η εποχή είναι και η κατάλληλη για επισκέψεις διαφόρων ατόμων και η παρατήρησή των κλουβιών εκπαίδευσης από αυτούς, έτσι ώστε να συνηθίζουν τα πουλιά στην παρουσία ξένων και να μην φοβούνται. Αρκετοί εκτροφείς εκπαιδεύουν τα πουλιά τους στην διάρκεια της προετοιμασίας, προσομοιάζοντας τον πάγκο της κρίσης. Τοποθετούν τα κλουβιά επάνω σε πάγκους τα μετακινούν σε διάφορες κατευθύνσεις και κάθονται απέναντί τους κινώντας τα χέρια τους, διακινώντας έγγραφα από δω και από εκεί, και ομιλώντας με άλλους ξένους επισκέπτες. Αυτή είναι μια καλή εκπαίδευση των πουλιών, τα οποία συνηθίζουν ώστε να μην στρεσάρονται κατά την διάρκεια της κρίσης, όπου επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Όλη αυτή η εκπαίδευση στοχεύει στην παρουσίαση ενός ήρεμου πουλιού, το οποίο είναι μια απόλαυση για όποιον απλώς το κοιτάζει ή το παρατηρεί εξονυχιστικά.
Το πτέρωμα ενός νευρικού πουλιού δεν μπορεί να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και αρκετές φορές αυτό σε συνδυασμό με την διαρκή κίνησή του, το καθιστά πολύ δύσκολο να κριθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κανόνας για τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι τα πουλιά να μην κρίνονται και να παίρνουν την υποσημείωση N.J. (No judge), κανονισμός ο οποίος σε αυστηρές κρίσεις στο εξωτερικό εφαρμόζεται.
Η ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΤΕΡΩΜΑΤΟΣ
Κατά την διάρκεια της βαθμολογίας, το φτέρωμα των πουλιών εξετάζεται σε μεγάλο βαθμό για την λαμπρότητά του, αυτό επιδρά θετικά ή αρνητικά στην βαθμολογία του παίζει δε μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση ενός τίτλου, καθώς όπως έχει αναφερθεί, τα πουλιά λαμβάνουν μέρος σε μια έκθεση ομορφιάς. Ένα πουλί χωρίς λαμπερό φτέρωμα και με ανιαρά και θαμπά χρώματα έχει μεγάλη υστέρηση όταν συγκριθεί με ένα άλλο που έχει φωτεινά και λαμπερά χρώματα. Για να επιτύχει ο εκτροφέας να εκθέσει τέτοια πουλιά πρέπει να προσέξει τα εξής :
Πρώτον και κυριότερο το χρώμα της βάσης να είναι βαθύ. Ένα έντονο (τύπου Α) πουλί που, έχει πιο έντονο χρώμα βάσης κόκκινο είτε κίτρινο, είναι περισσότερο προτιμώμενο από ένα μη έντονο (τύπου Β), του οποίου το χρώμα της βάσης είναι λιγότερο έντονο, για να μη παρεξηγηθούν τα λόγια μου, αυτό ισχύει μόνον όταν έλθει η ώρα να συγκριθούν μεταξύ των π.χ. στην διεκδίκηση ενός champion και δεν είναι ο κανόνας, ισχύει δε περισσότερο στις κρίσεις καναρινιών χρώματος. Επιπλέον στα μη έντονα πουλιά τις περισσότερες φορές η ύπαρξη της φαιομελανίνης παρεμποδίζει την λαμπρότητα του χρώματος βάσης.
Ένα βρώμικο φτέρωμα επίσης ποτέ δεν είναι θα είναι λαμπερό. Έτσι ο εκτροφέας εκτός του ότι θα πρέπει απαραίτητα να πλύνει τα εκθεσιακά πουλιά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, θα πρέπει να επικεντρωθεί και στην διατροφή τους μερικούς μήνες πριν τις εκθέσεις, χορηγώντας επιπρόσθετα βιταμίνη Ε ή φροντίζοντας να υπάρχει αυτή αυξημένη μέσω των τροφών.
Για να γίνουν αντιληπτές οι έννοιες γυαλάδα, ανιαρότητα και φωτεινότητα του πτερώματος και να κατανοηθεί καλά το πώς η ανιαρότητα γίνεται λαμπρότητα, προσέξτε το παρακάτω παράδειγμα.
Εάν βάψουμε μια επιφάνεια με ένα χρώμα ματ κόκκινο ή κίτρινο μόλις αυτό στεγνώσει δεν θα γυαλίζει. Εάν στη συνέχεια το περάσουμε ένα άχρωμο βερνίκι θα διαπιστώσουμε ότι το χρώμα αυτό έχει αποκτήσει μια ωραία γυαλάδα και φωτεινότητα. Στην ουσία καμία μεταβολή δεν έχει επέλθει στο χρώμα.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα χρώματα των πουλιών, όπου η γυαλάδα αυτή δεν οφείλεται βέβαια σε βερνίκωμα του πτερώματος αλλά στην παρουσία λιπωδών ουσιών και ελαίων πάνω σε αυτό που του προσδίδουν το ωραίο αυτό οπτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν, φυσικά προϊόντα του εμπορίου για αυτή την δουλειά που συμπληρώνουν το πλύσιμο κατά την προετοιμασία, αλλά ένα πτέρωμα που δεν είναι λαμπερό και δεν έχει ζωηρά χρώματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το άκρως αντίθετο, μόνον με την χρήση αυτών των προϊόντων.
Έχοντας το πουλί τις σχετικές προϋποθέσεις, την φωτεινότητα και λαμπρότητα του φτερώματος μπορούμε νε επιτύχουμε κατά κύριο λόγο με την διατροφή. Κατά την διάρκεια της πτερόρροιας πρέπει να προσφέρονται Βιταμίνη Ε και ελαιούχοι σπόροι που είναι πλούσιοι σε λινολεϊκό οξύ (πολύ καλός σπόρος μεταξύ άλλων είναι και ο gold of pleasure). Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό των λιπών. Η δε παρουσία της βιταμίνης Ε βοηθάει την φωτεινότητα και στιλπνότητα ενός πτερώματος να βελτιωθεί μέσω της διατροφής.
Σημειώστε ότι κατά την ανάπτυξη του πτερώματος, μερικά κύτταρα του δέρματος εκκρίνουν μια ελαιώδη ουσία η οποία θα βοηθήσει μελλοντικά στην φωτεινότητα του πτερώματος. Το ουροπήγιο (ο αδένας που βρίσκεται πάνω από την βάση της ουράς) συμβάλει επίσης στην περιποίηση του πτερώματος. Το πουλί με το ράμφος του παίρνει το έκκριμα και το επαλείφει σε όλο του το φτέρωμα, κάνοντάς το έτσι γυαλιστερό, απαλό και λίγο έως πολύ αδιάβροχο. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, πως η απόλυτη υγεία των πουλιών και μόνον αυτή εξασφαλίζει ότι όλες αυτές οι λειτουργίες θα ολοκληρωθούν και έτσι είναι πλέον εύκολα κατανοητό ότι η κατάσταση του πτερώματος είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κατάσταση της υγείας ενός πουλιού.
Είναι πολύ καλά εξακριβωμένο ότι, το μέγεθος, το σχήμα, η στρογγυλότητα, το φάρδος και λοιπά άλλα χαρακτηριστικά του πτερώματος ενός πουλιού εξαρτώνται από τους νόμους της κληρονομικότητας ενώ η ποιότητα και η κατάστασή του εξαρτώνται και επηρεάζονται από την υγεία του ίδιου του πουλιού.
Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας μη καλής κατάστασης του πτερώματος είναι η ύπαρξη ψειρών και διαφόρων παρασίτων. Αυτά επηρεάζουν κατά πολύ την καλή κατάσταση του πτερώματος, αφού εμποδίζουν την σωστή ανάπτυξή του και το καθιστούν χαμηλής ποιότητας και ανιαρό. Τα χρώματα επίσης επηρεάζονται και αυτά με αποτέλεσμα να χάνουν τον ζωηρό τόνο τους. Επίδραση έχουν οι ψείρες ακόμη και στην παραγωγή σμήγματος από το ουροπήγιο καθώς αυτή μειώνεται με όλα τα επακόλουθα. Απ' την στιγμή που όλη αυτή η κατάσταση διορθωθεί, η κατάσταση του πτερώματος καλυτερεύει και η γυαλάδα του επανέρχεται. Δυστυχώς όμως όχι σε μεγάλο βαθμό διότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και τα όποια επιθυμητά αποτελέσματα, θα μπορέσουν να φανούν με την επόμενη πτερόρροια και εφ' όσον όλα αυτά που προανέφερα γίνουν σωστά.
Σαν επίλογο λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η καλή και σωστή διατροφή, η άριστη υγεία, το καλό πλύσιμο και η σωστή προετοιμασία συντελούν στην παρουσίαση ενός σωστού και ανταγωνιστικού πτερώματος ενός πουλιού. Μην ξεχνάτε όμως ποτέ κατά τις τελευταίες ημέρες πριν από τον εγκλωβισμό μιας έκθεσης ότι, εκτός από την δική σας παρέμβαση και περιποίηση, ένα πουλί χρειάζεται τον χρόνο του για να περιποιηθεί και αυτό τον εαυτό του και να αναδείξει την γυαλάδα του πτερώματός του. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται σε 48 ώρες το λιγότερο…
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια προσωπική παρατήρηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκθέσεων και τα παράπονα από τους εκτροφείς σε αυτές.
Θα έχετε αντιληφθεί, αφού διαβάσατε τα παραπάνω, ότι το πτέρωμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας της βαθμολογίας, σε μια έκθεση, του οποίου η βαρύτητα πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τους εκτροφείς, με αποτέλεσμα να επικρίνουν εύκολα τα αποτελέσματα. Επίσης το άρθρο αυτό είναι και μια απάντηση, που δεν ισχύει πάντα βεβαίως αλλά τις περισσότερες φορές, σε όσους αναρωτιούνται γιατί το συγκεκριμένο πουλί σε μια έκθεση πήρε 91 βαθμούς και σε μια άλλη 90 ή 89 βαθμούς.
Φανταστείτε βέβαια τα καημένα τα πουλιά όταν πηγαίνουν σε παγκόσμιες εκθέσεις μετά από 10-15 ημερών ταλαιπωρία τι πτέρωμα παρουσιάζουν κατά την διάρκεια της βαθμολογίας των. Αυτά δε, θα πρέπει να αναμετρηθούν με άλλα πουλιά τα οποία οι εκτροφείς περιποιούνται, μία-δυο ημέρες πριν από τον εγκλωβισμό τους, μέσα σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με τα οποία καταφθάνουν έξω από τις εκθέσεις.
Σας διαβεβαιώνω ότι εδώ στην Ελλάδα, έχουμε και καλά πουλιά και άξια να αντεπεξέλθουν σε παγκόσμιες εκθέσεις, έχουμε όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα, τον χρόνο συγκέντρωσης και μεταφοράς των που είναι καταστροφικά μεγάλος καθώς και τον τρόπο που μεταφέρονται.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Η περίοδος των εκθέσεων είναι πολύ σημαντική για τούς εκτροφείς, διότι είναι περίοδος επιβράβευσης όλων των κόπων που κατέβαλλε κατά την περασμένη εκτροφική χρονιά. Είναι όμως και μια περίοδος κρίσιμη για τα πουλιά που λαμβάνουν μέρος τα οποία υπόκεινται σε μεγάλο στρες και ταλαιπωρία.
Το στρες ξεκινάει από την στιγμή της προετοιμασίας όπως εκπαίδευση, πλύσιμο, μεταφορά και συνεχίζεται αυξανόμενο στην αίθουσα της έκθεσης. Εκεί η μέχρι τότε ήσυχη ζωή τους και η καθημερινή τους ρουτίνα διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό. Βρίσκονται σε μεγάλες αίθουσες όπου ο φωτισμός και η διάρκειά του είναι διαφορετικός από αυτόν που έχουν συνηθίσει και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο κατάλληλος για αυτά ή δεν είναι αυτός που έχουν συνηθίσει. Η θερμοκρασία του χώρου επίσης δεν είναι η ίδια με αυτήν που είναι συνηθισμένα (είναι χειμώνας). Τα κλουβιά τους μετακινούνται συνεχώς δεν έχει ησυχία και γενικά είναι γι’αυτά ένα άβολο περιβάλλον. Επιπλέον ένας σημαντικός για αυτά παράγοντας υγείας αλλάζει, η διατροφή τους η οποία περιορίζεται σε σπόρους που δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι και διαφορετικού μίγματος ‘και διαφορετικής ποιότητας από αυτά που έχουν συνηθίσει. Για τον λόγο αυτόν, σαν παρένθεση, αναφέρω ότι θα πρέπει να στέλνονται πουλιά με άριστη υγεία όχι μόνον για την προφύλαξη των υπολοίπων, αλλά και για την δική τους καθώς, αν δεν έχουν άριστη υγεία δεν θα αντέξουν την όλη ταλαιπωρία και μπορεί να πεθάνουν κατά την διάρκεια της μεταφοράς ή της έκθεσης. Κατά την πενταετή μου εκπαίδευση σαν υποψήφιος κριτής έχω διαπιστώσει ότι αυτή η αιτία θνησιμότητας πουλιών στις εκθέσεις αγγίζει το 85%.
Δεν είναι εύκολο λοιπόν, για να επανέλθω στο θέμα, για τα πουλιά των εκθέσεων να παραμείνουν σε καλή κατάσταση όσο βρίσκονται εκεί. Έτσι είναι επιτακτική ανάγκη, μόλις τα πουλιά γυρίσουν από μία έκθεση να τα εξασφαλίσετε πολύ καλά συντονισμένη περιποίηση και μια άνετη κατά τις πρώτες μέρες διαμονή.
Πρώτη ενέργεια και απαραίτητη θα πρέπει να είναι η καραντίνα και η χρήση ενός καλού αποπαρασιτικού, από την στιγμή της άφιξης, για την εξόντωση τυχών παρασίτων. Το ιδανικότερο θα ήταν, τα πουλιά να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό χώρο, ήσυχο και καλά αεριζόμενο μακριά από τον χώρο εκτροφής. Τις πρώτες μέρες το μπάνιο είναι απαραίτητο.
Σαν δεύτερο βήμα, πρέπει να φροντίσετε την διατροφή, σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της καραντίνας να τρώνε τακτικά αυγοτροφή. Οι συνηθισμένοι σπόροι πρέπει να είναι ενισχυμένοι με λινάρι και περίλλα, να παίρνουν βιταμινούχα σκευάσματα και στο νερό, καλό είναι να προσθέσετε το AVI-CHOL της OROPHARMA 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτό βοηθάει κατά πολύ στον μεταβολισμό και υποστηρίζει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την ξαφνική αλλαγή της διατροφής, επίσης είναι πολύ καλό αποτρεπτικό της ελαφριάς πτερόρροιας σε περιόδους αυξημένου στρες. Το ιδανικότερο, για όσους θέλουν να φροντίσουν πραγματικά τα πουλιά τους, είναι να χρησιμοποιήσουν μαζί με το AVI-CHOL και βιταμίνη B-complex. Αυτά τα δύο μαζί είναι πολύ καλά αποτοξινωτικά του ήπατος. Εάν κάποιος δεν μπορεί να βρει AVI-CHOL μπορεί να χρησιμοποιήσει το B-CHOL το οποίο είναι πάλι της OROPHARMA για περιστέρια ή το GLUTAMIN της BACKS.
Παρόλα αυτά, λόγω του μεγάλου στρες που έχουν υποστεί τα πουλιά, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ελαφριά πτερόρροια. Άλλα πάλι μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ασθένειας καθώς ένας ταλαιπωρημένος οργανισμός είναι επιρρεπής να πάρει τον κατήφορο ακόμα και με μικρομολύνσεις.
Καλαμαράς Σπύρος
Κριτής καναρινιών χρώματος
Μέλος της Ενωσης των Κριτών ΕΟΟ
Μέλος του ΣΦΩΠ