Φ.Ω.Π.ΔΩ.--TIMBRADO ESPAÑOL EL GRAN TENOR--Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ -->>


Translate

Search Box (αναζήτηση)

Φίλοι ωδικών πτηνών Δωδεκανήσου





Scotch fancy





Το Σκωτσέζικο Φανταχτερό

Στην ετήσια γενική συνεδρίαση της ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρα Palace στις 4 Δεκεμβρίου , του 1971, μια απόφαση επιτεύχθηκε σχετικά με τα μελλοντικά πρότυπα του σκωτσέζικου φανταχτερού καναρινιού. Αυτές οι λεπτομέρειες ενσωματώνουν τα συμφωνηθέντα πρότυπα και παρέχουν κάποιες οδηγίες στα μέλη προς το επίτευγμά της.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία του σκωτσέζικου φανταχτερού καναρινιού ξεκινά στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα όταν εξελίχθηκε ως ανάπτυξη από το εισαγόμενο βελγικό απόθεμα που χρονολογείται τουλάχιστον στο 1830. Κατά τα ενδιάμεσα έτη της βικτοριανής εποχής είχε επιτευχθεί μια ιδιαίτερη δημοτικότητα μεταξύ των σκωτσέζικων φανταχτερών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Γλασκώβης, όπου έγινε γνωστό τοπικά ώς η "Δον Γλασκώβη ". Το άλλο δημοφιλές όνομά του, το "κυκλικό πουλί ", αναφερόμενο στην ιδανική εξωτερική δομή και την στάση της ράτσας φυλής δεδομένου ότι ήταν στο απόγειό του. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών του αιώνα μία μεγαλειώδεις διασταύρωση με το βελγικό καναρίνι πραγματοποιήθηκε, εις βάρος και των δύο ποικιλιών. Από αυτήν την περίοδο είναι η αρχή μιας παρακμής του σκωτσέζικου φανταχτερού από τη δημοφιλή εύνοια, μπορεί να επισημανθεί. Σήμερα, κάνει μια ταχεία ανασύνταξη, παρόλα αυτά είναι ακόμα στα χέρια κατά αναλογία, σχετικά λίγων ενθουσιασμένων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το σκωτσέζικο φανταχτερό είναι ένα από τα αλλοτινά "πουλιά θέσεως" με μια ειδική στάση να επιδεικνύει τα πλεονεκτικά του σημεία.. Είναι ένα πουλί εκθέσεως μήκους με ένα εκλεπτύσμένο σώμα που κάμπτεται υπό μορφή μισό-κύκλου από το κεφάλι έως την ουρά. Έχει ωραία κυκλική πλάτη διαμορφώνοντας το πίσω εξωτερικό, ή το κύρτωμα, το μεταμερές τμήμα και το μέτωπο αποκόβονται καλά σε ένα καθαρό κοίλο τόξο. Το κεφάλι είναι μικρό, τακτοποιημένο και κάπως φιδίσιο στην εμφάνιση, έχοντας μια σκιά επίπεδη στην κορυφή του κρανίου, και ο λαιμός είναι μακρύς, λεπτός, ωραία εκλεπτυσμένος και δείχνει καλά όταν το πουλί είναι σε πλήρη θέση. Σε αυτή τη στάση δεν πρέπει να είναι κάτω, οριζοντιομένο. Οι ώμοι είναι υψηλοί, στενοί και ωραία γεμισμένοι μέσα χωρίς οποιαδήποτε υπόδειξη «πεσίματος»,διανύοντας και κατεβαίνοντας από την πλάτη. Η ουρά είναι μακριά, στενή και πολύ διπλωμένη και σαρώνει καλά κάτω από την κούρβα σε μια συνέχεια της καμπύλης από τους ώμους και την πλάτη.
Το σκωτσέζικο φανταχτερόπρέπει να έχει ένα ευκρινές, ελεύθερο και αεράτο παράστημα με τα μακριά, εύπλαστα πόδια που του δίνουν την αφθονία στην ζωής και την δράση στην κίνηση από την πατήθρα σε πατήθρα. Σε θέση, πρέπει να στήνεται όρθιο καλά επάνω σε σχήμα ενός μεγάλου κύκλου και δεν πρέπει να σκύβει ή να κλίνει πέρα από την πατήθρα. Οι προηγούμενες εξελίξεις έτειναν να παραγάγουν ένα πουλί με μια αφθονία χαλαρού φτερώματος, ειδικά στο μέτωπο, αλλά η προσπάθεια στις μέρες μας είναι να αναπαραχθεί ένα πουλί με καλό, υψηλής ποιότητας φτέρωμα με μια καθαρή γραμμή περιγράμματος από πάνω μέχρι κάτω.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η κάθοδος του σκωτσέζικου φανταχτερού στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένη συχνά με τη στειρότητα και τη φτωχή αναγνωσιμότητα, και ειπώθηκε ότι ήταν δύο από τα γεγονότα που οφείλονταν στα αποτελέσματα της υπερβολικής ενδογαμίας καθώς οι αριθμοί μειώθηκαν. Τα αποθέματα διαθέσιμα σήμερα έχουν διατηρηθεί αναμφισβήτητα με την ενίσχυση των περιστασιακών κατακραυγών έτσι ώστε το αυξανόμενο σθένος έχει αποβάλει κατά ένα μεγάλο μέρος αυτά τα μειονεκτήματα. Γενικά, έχει υπάρξει μια μείωση στο μέγεθος στα παρόντα σκωτσέζικα φανταχτερά και αυτό πρέπει να φρουρηθεί ενάντια, δεδομένου ότι ένα μικρών διαστάσεων ή μικροσκοπικό σκωτσέζικο φανταχτερό είναι τόσο παράταιρο όσο ένα μικρών διαστάσεων Γιορκσάιρ ή το Νόργουιτς.

ΠΤΕΡΟΡΡΟΙΑ
Το σκωτσέζικο φανταχτερό μπορεί να έχει πτερόρροια με τη συνηθισμένη μέθοδο και δεν χρειάζεται να χρωματίζεται μέσω τροφών ,για την επίδειξη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Αυτή η ράτσα εκτίθεται σε ένα ανοικτό συρμάτινο κλουβί κάπως παρόμοιου σχεδίου με αυτό των Bolder, εν τούτοις ελαφρώς μεγαλύτερο στις διαστάσεις. To σκωτσέζικo φανταχτερό χρειάζεται μία δίκαιη κατάρτιση κλουβιών για την επιτυχή εξάσκηση και έκθεση. Στη θέση πρέπει να στέκεται κάθετα, με το κεφάλι ορμόμενο καλά προς τα εμπρός, φιγουράρωντας την πλάτη και την ουρά, που πρέπει να καμφθούν καλά κάτω από την πατήθρα ,σε ένα συνεχές τόξο. Στη κίνηση , πρέπει να κινηθεί ελεύθερα και αβίαστα από πατήθρα σε πατήθρα , επιδεικνύοντας μία σίγουρη κομψότητα και αυταρέσκεια αλλά χωρίς να καταστρέφει την ουσιαστική γραμμή των περιγραμμάτων του.

ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ
Μορφή: Σώμα μακρύ εκλεπτυσμένο και καμπυλωτό υπό μορφή μισού κύκλου, κυρτό στα άνωθι, κοίλο κάτωθι, με ένα καθαρό περίγραμμα, φτερό που είναι πυκνό, κοντό και σφιχτό 20 βαθμοί.
Κεφάλι και λαιμός: Μικρό, τακτοποιημένο, φιδίσιο κεφάλι. Μακρύς εκλεπτυσμένος λαιμός. 10
Ώμοι και πλάτη: Υψηλοί, στενοί, στρογγυλευμένοι ώμοι, καλά γεμισμένοι. Μακρυά, στενή, καλά-γεμισμένη πλάτη που κάμπεται από τους ώμους στην ουρά. 20
Ουρά: Μακρυά, στενή, που διπλώνεται πολύ και που κάμπτεται καλά κάτω από την πατήθρα 5
Ύφος, νεύρο και κίνηση: Καλά αυξημένο επάνω, διαμορφώνοντας έναν υψηλό κύκλο. Ευκρινές, ελεύθερο και άνετο παράστημα με πληθώρα ζωής και δράσης 25
Μέγεθος: Περίπου 6-3/4 ίντσες (17 εκατ..) 10
Ποιότητα και κατάσταση: Καθαρό, υγιές, τέλεια κατάσταση 10

ΣΥΝΟΛΟ 100 βαθμοί.

Το κλουβί παρουσίασης του σκωτσέζικου φανταχτερού είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με αυτό του Βolder φανταχτερού, το μέγεθος εντούτοις, είναι κάπως μεγαλύτερο.
Η πιό αντιπαραβαλλόμενη διαφορά είναι στις ξύλινες βάσεις και στους στύλους των γωνιών που , στο κλουβί του σκωτσέζικου φανταχτερού κατασκευάζονται από μαόνι, που τελειώνουν σε λεπτά τμήματα και βάφεται με καθαρό βερνίκι. Στις ημέρες που πέρασαν, οι βιοτέχνες διακοσμούσαν τα κλουβιά τους με διάφορα γραμμοσκιασμένα ξύλινα πάνελ με ψηφοθετημένο καπλαμά , στα γεωμετρικά σχέδια αλλά, για σημερινούς λόγους, η απέριτη βάση μαονιού που εξανεμίστηκε είναι μια πρακτική πρόταση.
Το δοχείο που πίνουν είναι ένα καθαρό γυαλί ή πλαστικό «ποτίστρα» κορυφαίων καπέλων", υποστηριγμένη από έναν βρόχο συρμάτινο όπως και στα κλουβιά των Bolder φανταχτερών.
Αποφασίστηκε στην ετήσια γενική συνεδρίαση του O.V.C.A. τον Δεκέμβριο του 1976, ότι ο τύπος καλυπτόμενου που πρέπει να χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι προαιρετικά εκτός από τους φλοιούς των βρωμών, όπως χρησιμοποιείται στα κλουβιά παρουσίασης των Bolder φανταχτερών , δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Μήκος: 29 σύρματα 1/2 "(13) άξονες. Καθορίζεται από το κέντρο του κλουβιού.
Πλάτος: 10 σύρματα 1/2 "(13) άξονες.

Ο σπόρος στις εκθέσεις εφοδιάζεται σε μία αποσπώμενη ταίστρα σπόρου στο αντικρινό άκρο της πόρτας. Η κορυφή της ταίστρας αποτελείται από δύο τρύπες 1 "(26) διαμέτρου που ενώνονται μαζί από μία 3/4" (19) σχισμή.

Πατήθρες σκαρφαλώματος: Οι δύο πατήθρες είναι 3/8 "σπειροειδής ή οβάλ ωοειδή τύπου όπως χρησιμοποιούνται στα κλουβιά παρουσίασης των Yorkshire και τοποθετούνται στο ένατο σύρμα από κάθε τέλος και στο ύψος του διαγώνιου φραγμού.

Αναγνωριστικές ετικέτες κλουβιών: Οι αναγνωριστικές ετικέτες κλουβιών τοποθετούνται στο κέντρο των δύο πατήθρων στη βάση των ποτίστρων.

Το λευκό στυπόχαρτο συστήνεται για την κάλυψη του πατώματος.