Φ.Ω.Π.ΔΩ.--TIMBRADO ESPAÑOL EL GRAN TENOR--Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ -->>


Translate

Search Box (αναζήτηση)

Φίλοι ωδικών πτηνών Δωδεκανήσου





ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ


ΟΙ  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
                   ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ




   Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην εκτροφή καναρινιών και ευρύτερα οικόσιτων πτηνών  είναι η κάλυψη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των διατροφικών τους αναγκών.
Σίγουρα  αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως μέσα από την θεωρητική  παρουσίαση τιμών και παραμέτρων αλλά δίνεται ένας μπούσουλας ,
κάποιες  κατευθυντήριες γραμμές  που σε συνδυασμό  με την εμπειρική παρατήρηση και τις ιδιαιτερότητες  της κάθε εκτροφής  οδηγούν στα καλύτερα δυνατά  αποτελέσματα.
    Ύστερα  από αναζήτηση  στοιχείων στο χώρο του παγκόσμιου ιστού και όχι μόνο μπορούμε να καταλήξουμε στα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί και δίνει τις διατροφικές ανάγκες σε αριθμούς  μόνο (και έχει νόημα αυτός ο τονισμός όπως θα διαπιστώσουμε) ενός μετρίου μεγέθους  καναρινιού  :

Σε ποσότητα τροφής περίπου 4 gr


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 0.62gr(17.8%)
ΛΙΠΗ 0.66gr(18.8%)
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 1.69gr(48.8%)
 
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Vitamin A 10 - 15 IU
Vitamin C
Vitamin D3 1 - 4 IU
Vitamin E .05 - .2 IU
Vitamin B1(Thiamine) .01 -.04 mg
Vitamin B2 (Riboflavnin) .01 -.04 mg
Vitamin B3 (Naicin) .15 - .25 mg
Vitamin B5 ( Pantothenate) .025 - .04 mg
Vitamin B6 (Pridoxine) .01 - .03 mg
Vitamin B7 (Biotin) .2 - .4 mg
Vitamin B9 (Folic Acid) 5 - 10 mg
Vitamin B12 .05 - .10 mg
Vitamin K (Menodoine) .01 - .02 mg
Inositol
Choline Bitartrate 2 - 5 mg
Beta Carotine

* το  1 IU αντιστοιχεί:
1 IU Vitamin A: αντιστοιχεί σε 0.3 μg retinol(ρετινολη) , ή  σε  0.6 μg beta-carotene (β-καροτίνη)
1 IU Vitamin C: 50 μg L-ascorbic acid (ασκορβικό οξύ)
1 IU Vitamin D: αντιστοιχεί σε 0.025 μg cholecalciferol/ergocalciferol
1 IU Vitamin E: αντιστοιχεί σε 0.667 mg d-alpha-tocopherol (δ-άλφα τοκοφερόλη), ή  1 mg  dl-alpha-tocopherol acetate
Για να αποκτήσουνε νόημα οι πιο πάνω αριθμοί αυτό που θα κάνουμε είναι να δούμε  τι σημαίνει  το κάθε ένα διατροφικό στοιχείο ,τι επίδραση έχει η έλλειψή του στους φτερωτούς  φίλους μας και πιες τροφές έχουν σε μεγάλη ποσότητα αυτό  το στοιχείο και μπορούν με κάποιο τρόπο να προστεθούν στο καθημερινό διαιτολόγιό του
Βιταμίνη Α : για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την αντιμετώπιση της πτερόροιας .Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο μουρουνέλαιο ,τα καρότα ,το σπανάκι και το ραδίκι
Βιταμίνη d: για την ανάπτυξη των οστών .Υπάρχει  στο αυγό και το μουρουνέλαιο
Βιταμίνη Ε :για την αύξηση της γονιμότητας ,μείωση της θνησιμότητας των νεοσσών κατά τη διάρκεια της εκκόλαψης  και για την σωστή  ανάπτυξη των οστών).Υπάρχει σε μεγάλη  ποσότητα στο σιτέλαιο αλλά και στο ηλιέλαιο  και  το κάρδαμο
Σύμπλεγμα βιταμινών  Β
Ριβοφλαβίνη : κεντρικό νευρικό σύστημα
Bιταμίνη B12  : ανάπτυξη , πέψη, οξυγόνωση στο αίμα (δεν υπάρχει σε φυτικές  τροφές για αυτό είναι απαραίτητη  η παροχή  αυγού  στην τροφή)
Θειαμίνη  : συμμετέχει στη δημιουργία του αίματος
Νιασίνη  :  κυκλοφορία αίματος, κεντρικό νευρικό σύστημα
Χολίνη :  λειτουργίες συκωτιού
Πυριδοξίνη: νευρικό σύστημα, απορρόφηση του λίπους
Βιοτίνη : αύξηση κυττάρων
Φολικό οξύ : απαραίτητο για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Όλες  οι παραπάνω βιταμίνες του συμπλέγματος Β  είναι φανερό πως παίζουν ρόλο σημαντικό σε καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού των πουλιών και επειδή δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό τους είναι απαραίτητη  η συχνή σίτισή τους  με τροφές που τις περιέχουν σε σημαντική ποσότητα .τέτοιες είναι τα φρέσκα  λαχανικά και χόρτα (καρότο ,ραδίκι ,τσουκνίδα , μπρόκολο είναι κάποια από αυτά) καθώς και τα φρούτα (όχι όμως το αβοκάντο το οποίο περιέχει επικίνδυνες ουσίες για τα πουλιά)
Βιταμίνη C (ενίσχυση του ανοσοποιητικού)
Και  αυτή η βιταμίνη βρίσκεται στις φρέσκες  τροφές αλλά και στους σπόρους


Μεταλλικά   στοιχεία
Μαγγάνιο : βοηθά στη απορρόφηση  των βιταμινών
Σίδηρος : απαραίτητος στη μεταφορά των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Χαλκός :σχηματισμός του αίματος και του ιστού
Ασβέστιο : για τη δημιουργία των αυγών  και την ανάπτυξη των οστών
Ψευδάργυρος:ανάπτυξη, αναπαραγωγή, πτέρωμα
Μαγνήσιο : Δραστηριοποιεί την ενζυμική δραστηριότητα

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
    Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις ποικίλλουν στα διαφορετικά στάδια της ζωής ενός πουλιού.  Η απαίτηση ενός πρόσφατα εκκολαπτόμενου πουλιού για την πρώτη εβδομάδα αύξησής του είναι πολύ υψηλή.  Οι δεύτερες, τρίτες και τέταρτες εβδομάδες είναι η κρισιμότερες από άποψη πρωτεϊνικής απαίτησης.  Μετά από αυτήν την περίοδο ραγδαίας  αύξησης, η πρωτεϊνική απαίτηση μειώνεται αργά.  Μόλις φθάσει το πουλί στην ωριμότητα η πρωτεϊνική απαίτηση είναι πολύ μικρότερη.  Η πτερόροια  θα αυξήσει πάλι την ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνεται. Όταν στο θηλυκό διαμορφώνονται τα αυγά, η πρωτεϊνική απαίτηση θα αυξηθεί πάλι. Η πρωτεϊνική ανεπάρκεια είναι δυστυχώς το πιο κοινό πρόβλημα στα πουλιά  που ζουν σε κλουβιά.  Το μάδημα φτερών, η απώλεια βάρους, τρώγοντας, φτωχές σε πρωτεΐνη τροφές  και η απώλεια νεοσσών στη φωλιά μπορούν όλα αυτά να είναι συμπτώματα μιας τέτοιας ανεπάρκειας.  Χωρίς ικανοποιητική πρωτεΐνη η αντικατάσταση του χαμένου ιστού είναι αργή και μπορεί να σταματήσει εντελώς.  Το πουλί θα γίνει απαθές, θα χάσει το βάρος και τελικά θα πεθάνει.
      ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ: Σημαντική πηγή πρωτεΐνης  αποτελεί το καλά βρασμένο αυγό  ,η σόγια  που αποτελεί αναπόσπαστο  συστατικό των περισσοτέρων έτοιμων  αυγοτροφών και που μπορεί να αποτελέσει συστατικό και της δικιάς σας αρκεί να είναι  απολιπασμένη(ο τριμμένος  σε multi  κιμάς σόγιας που κυκλοφορεί είναι μια καλή λύση) και σπόροι  με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη  όπως  ή περίλλα (πλήρως απαραίτητη  την περίοδο της πτερόροιας)    και άλλοι.


        ΛΙΠΗ

Μια ανεπάρκεια στα ουσιαστικά λιπαρά οξέα μαζί με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, και ιδιαίτερα βιταμίνες Α και Δ, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε αρκετές λειτουργίες του οργανισμού των πτηνών ,στο δέρμα ,τα φτερά και τα οστά.
 Λιπαροί σπόροι όπως το νίζερ ,  το καναβούρι  και  άλλοι λιγότερο γνωστοί όπως το chia που είναι πλούσιο  σε λιπαρά οξέα  καθώς και έλαια  όπως το σιτέλαιο (είναι και ή σημαντικότερη φυσική πηγή βιτ.Ε)   και το λάδι σπόρου νυχτολούλουδου (primrose  oil) είναι οι βασικοί  προμηθευτές  λιπών στα πτηνά.

       ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Η καλύτερη πηγή υδατανθράκων  είναι το  κεχρί ( καναρινόσπορος )ή βρώμη και  οι υπόλοιποι  σε χαμηλότερη περιεκτικότητα .Οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας για τα πουλιά μας και ως εκ τούτου οι ανάγκες αυξάνονται όταν κινούνται σε μεγάλους χώρους (κλούβες πτήσης),ή  στις ψυχρότερες εποχές του χρόνου. Επειδή όπως φαίνεται και στον πίνακα των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά η ανάγκη για υδατάνθρακα πλησιάζει το 50%  είναι λογικό η σύσταση του μίγματος σπόρων που ετοιμάζουμε στα πουλιά μας πρέπει να περιέχει κεχρί  σε μεγάλη αναλογία και να αποτελεί τον βασικό συστατικό της τροφής. Μάλιστα  σε  περιπτώσεις που το καναρίνι  χρειάζεται να αποβάλει τυχόν περιττό λίπος στην περιοχή πάνω από την αμάρα τότε η αναλογία κεχριού στο μίγμα πρέπει να αυξάνεται  σε βάρος των ελαιούχων  σπόρων ώστε να μειωθεί η παροχή λίπους.