Φ.Ω.Π.ΔΩ.--TIMBRADO ESPAÑOL EL GRAN TENOR--Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ -->>


Translate

Search Box (αναζήτηση)

Φίλοι ωδικών πτηνών Δωδεκανήσου





ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ



Επιλέγουμε μια υψηλή ποιότητα σπόρου που έχει μεγάλη σημασία για την διατροφή του γιατί το καναρίνι είναι κυρίως σποροφάγο πτηνό. Δεν εντυπωσιαζόμαστε από τα χρωματιστά κομμάτια που περιέχει κάποιος σπόρος γιατί αυτά έχουν επιτευχθεί με βάψιμο! Απαραίτητα προσφέρουμε στον φτερωτό μας σύντροφο μια αυγοτροφή καλής ποιότητας (όχι χύμα) που περιέχει εκτός από αβγό πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.. Όπως καταλαβαίνεται το πουλί δεν μπορεί να ζήσει μόνο με σπόρο και νερό όπως και ο άνθρωπος δεν μπορεί με ψωμί και νερό για αυτό πρέπει να δίνουμε μικρές γευστικές δόσεις στο καναρίνι μας οι οποίες και χαρά θα του δίνουν και όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Από φρούτα καλό
είναι να του προσφέρουμε μήλο, πορτοκάλι σύκο και γενικά ότι πιστεύουμε ότι θα του αρέσει. Από λαχανικά δίνουμε μπρόκολο καρότο λάχανο και καλαμπόκι. Από χόρτα ζοχός αντίδι κ.α. Μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας χόρτα και μπρόκολο και να δίνουμε άφοβα στα πουλιά μας.(Μην εμπιστεύεστε χόρτα που πιθανόν είναι ραντισμένα)Το χόρτο αν το πλύνουμε πρέπει και να το στεγνώσουμε καλά. Πάντως ότι extra δίνουμε στα πουλιά μας πρέπει να το έχουν φάει σε 2-3 ώρες .Μην ξεχνάμε ότι η βασική τροφή του πρέπει να είναι ο σπόρος. Στο κλουβί πρέπει να υπάρχει πάντα μια μικρή ποτίστρα με άμμο από όστρακα που βοηθάει τα πουλιά να χωνέψουν την τροφή τους. Ακόμα ένα σουπιοκόκκαλο που πουλιέται στα ειδικά μαγαζιά και είναι εμπλουτισμένο με διάφορα ιχνοστοιχεία ,χαλκό σίδηρο και φυσικά ασβέστιο. Αν το πουλί δεν τσιμπάει το σουπιοκκόκαλο μπορείτε να τρίψετε λίγες νιφάδες πάνω στην αυγοτροφή.


Καθαριότητα

Το πουλί χρειάζεται την καθαριότητα όπως και ο άνθρωπος για αυτό πρέπει πάντα ο χώρος του να είναι καθαρός και χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές. Στον πάτο του κλουβιού μπορούμε να βάλουμε αποστειρωμένο ροκανίδι αγορασμένο μόνο από pet shop και ποτέ από ξυλουργεία. Το πουλί στη φύση κάνει μπάνιο πολύ συχνά για αυτό είναι καλό και στο κλουβί να κάνει συχνά μπάνιο για να ανανεώνεται το πτέρωμα του, αλλά προσοχή όχι μπάνιο στα ρεύματα του αέρα. Το νερό στην μπανιέρα θα είναι το ίδιο με της ποτίστρας δηλαδή πόσιμο. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία του πουλιού και δίνουμε το ίδιο νερό που πίνουμε και εμείς! Στην ποτίστρα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που μπορεί να αρρωστήσουν το πουλί.. Πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και καθαρίστε καλά την ποτίστρα για να μην πιάνει πρασινάδα. Το πλέγμα στο πάτο του κλουβιού θα το καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι.


Πρόσθετα Βιταμίνες

Θα αγοράσετε μια πολυβιταμίνη (προτιμώ κτηνιατρική σε σκόνη) που είναι απαραίτητη για τα πουλιά και θα την δίνετε για 3 μέρες κάθε μήνα. Επίσης όταν βλέπετε ότι θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες(είναι κάτι το οποίο στρεσάρει τα πουλιά). Ακόμα μετά από αντιβίωση δίνουμε βιταμίνες η ακόμα όταν μετακινήσουμε το πουλί χρειάζεται πάλι βιταμίνες. Η σπιρουλίνα είναι ένα πρόσθετο πολύ καλό για την υγεία του πουλιού και την προσθέτουμε στην αυγοτροφή. Ακόμα διάφορα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα στην διατροφή του πουλιού. Μην αγοράζετε την κίτρινη η πράσινη βιταμίνη που κυκλοφορεί σε σκόνη γιατί κάνει κακό στην υγεία του πουλιού!


Εξοπλισμός

Το κλουβί του καναρινιού πρέπει να είναι άνετο και ευρύχωρο (40χ25χ35) και το σχέδιο του απλό και να αναπτύσσεται προς το πλάτος. Τα κλαδιά πρέπει να είναι από ξύλο διαμέτρου 12-14mm και να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε όταν κάθεται το πουλί η ουρά του να μην βρίσκει στα πλαινά του κλουβιού και να μπορεί το πουλί να πηδάει από το ένα κλαδί στο άλλο και να γυμνάζεται. To κλουβί το κρεμάμε στο ύψος των ματιών μας με ένα ούπα και μια γωνιά για να μην μπορεί να πέσει (ποτέ με πρόκα) ΠΡΟΣΟΧΗ όταν φυσάει να προφυλάσσετε το πουλί από τα ρεύματα του αέρα. Μπορούμε την μία πλαινή πλευρά να την καλύψουμε με ένα κομμάτι Nylon.


Το καλοκαίρι

Η πιο δύσκολη περίοδος για τα πουλιά γιατί θα αλλάξουν όλο το φτέρωμα τους (περίπου 2000 πούπουλα).Από την πτερρόροια θα εξαρτηθεί η μετέπειτα καλή υγεία του καναρινιού. Το πουλί χρειάζεται πρωτεΐνες, μεγάλο χώρο για να πετάει και πολύ συχνά μπάνιο! Mην δίνετε φάρμακα χωρίς πολύ σοβαρό λόγο στην διάρκεια της πτερόρροιας γιατί επηρεάζεται αρνητικά το πτέρωμα

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα για την σωστή φροντίδα του καναρινιού!